Afsluiting Hoornbrug in Rijswijk: zo rijd je om vanaf 6 februari

Algemeen
De Hoornbrug gaat 6 februari 2023 dicht voor groot onderhoud.
De Hoornbrug gaat 6 februari 2023 dicht voor groot onderhoud. (Foto: Archief/Robert Heijdemann)

De Hoornbrug in Rijswijk wordt vanaf maandag 6 februari afgesloten, maar de aannemer gaat er vanaf 16 januari al aan de slag. Dat heeft meteen gevolgen voor de binnenvaart. In dit artikel een overzicht van de gevolgen voor verkeer op het water, auto’s, fietsers, voetgangers en trams.

16 januari start de aannemer met voorbereidende werkzaamheden aan de Hoornbrug. ‘Gewone’ weggebruikers en trams merken hier niets van. Voor schepen treedt dan echter al de eerste beperking op: een maximale doorvaarthoogte van 4.10 meter. Deze beperking duurt tot en met zondag 29 januari.

In het kort

Vanaf maandag 6 februari is de Hoornbrug volledig afgesloten voor alle verkeer. Ook boten en schepen kunnen dan niet onder de Hoornbrug door varen. Dit duurt tot en met zondag 5 februari. Autoverkeer en fietsers moeten omrijden. Tram 1 en 16 rijden anders. Tram 15 rijdt geheel niet. Voetgangers kunnen gebruikmaken van een veilige corridor over de brug, of van een pontje naar de overkant. Vanaf 17 maart gaat de Hoornbrug weer open, maar HTM moet nog 2 dagen proefrijden om het werk aan de rails te controleren. Daarom rijden de trams pas op 20 maart weer.

Omleidingsroutes trams

Tram 1A (vanaf Scheveningen Noord) rijdt de normale route naar halte Herenstraat en rijdt vervolgens naar Station Voorburg, waar de tram terugrijdt naar Scheveningen Noord. Tram 1B rijdt vanaf Delft Tanthof de normale route naar halte ‘s-Gravenmade en rijdt vervolgens weer terug naar Delft Tanthof. Tram 15 rijdt zoals gezegd van 6 februari tot en met 19 maart niet. Tram 16 rijdt vanaf Wateringen de normale route naar halte Centraal Station en rijdt vervolgens via de halte Korte Voorhout, Buitenhof en Centrum naar halte Bierkade en vervolgens de normale route naar Wateringen. Bus 65 rijdt vanaf Station Hollands Spoor via halte Herenstraat naar halte ‘s-Gravenmade en verbindt tram 1A met tram 1B. 


Zo rijden tram 1A en 1B en bus 65 tijdens de afsluiting van de Hoornbrug. - HTM

Tram 1 stopt niet bij de halten Hoornbrug en Broekpolder. Bij de halten Herenstraat en ‘s-Gravenmade kan worden overgestapt van tram 1A op tram 1B of vice versa. 

Omleidingsroutes fietsers

Fietsers vanuit Rijswijk centrum (Haagweg/Hoornbrugkade) richting Broekpolder fietsen om over de Huis te Hoornkade en daarna de Delftweg. Fietsers vanuit Broekpolder richting Rijswijk centrum, nemen de Delftweg en gaan dan verder over de Huis te Hoornkade. Wie vanuit het centrum van Rijswijk richting Ypenburg wil, fietst om via de Hoekweg. Vanuit Ypenburg richting het centrum van Rijswijk, rijden fietsers langs de Rotterdamsebaan en dan een stukje over de Westvliegweg.


Omleidingsroutes voor fietsers. - Provincie Zuid-Holland

Omleidingsroutes autoverkeer

Auto’s die vanaf de A4 naar het centrum van Rijswijk willen, worden omgeleid via de Diepenhorstlaan, Veraartlaan en de Burgemeester Elsenlaan. Auto’s vanuit Delft Noord richting Voorburg, worden geadviseerd via de Rotterdamsebaan te rijden. Auto’s vanuit Leeuwendaal en de Bomenbuurt in de buurt van de Haagweg richting Delft, rijden om via Laak en de Binckhorst. Autoverkeer uit Oud-Rijswijk (Haagweg) dat naar de A4 of A13 wil, wordt omgeleid via de A12. Wie per auto vanaf de Sir Winston Churcilllaan of de Huis te Hoornkade naar Leeuwendaal wil rijden, doet dat via de Lindelaan.


Omleidingsroutes voor auto’s. - Provincie Zuid-Holland

Scheepvaart

Vanaf 16 januari is er geen bediening van het vaste en beweegbare gedeelte mogelijk voor de onderdoorvaart. Vandaar de maximale hoogte voor schepen van 4.10 meter. Dit duurt tot en met 29 januari. 

Vanaf 30 januari is de vaarweg geheel gestremd en is er geen scheepvaart mogelijk. De vaarweg is afgesloten vanaf de Reineveldbrug tot en met de Hoornbrug. In week 6 (vanaf 6 februari) staat de brug open en kan door het beweegbare gedeelte worden gevaren. Schepen moeten hierbij rekening houden met de pont voor voetgangers. Dit duurt voort tot en met 19 februari. Vanaf 20 februari kunnen er opnieuw geen boten en schepen onder de Hoornbrug door varen. Per 27 februari is alleen het vaste gedeelte beschikbaar. Het beweegbare deelte is dan nog afgesloten. Vanaf 20 maart is alles weer normaal. Voor een deel overlappen de werkzaamheden aan de Hoornbrug met werkzaamheden aan de Wijkerbrug en Kerkbrug. Het Rijn-Schiekanaal is van maandag 27 februari tot vrijdag 31 maart op werkdagen tussen de Wijkerbrug en Kerkbrug gestremd.