Ook wethouder Mark Wit doet mee: ‘Minder alcohol, meer energie’

Column
Ook wethouder Mark Wit drinkt geen alcohol deze maand.
Ook wethouder Mark Wit drinkt geen alcohol deze maand. (Foto: IkPas/Happy Fit)

De IkPas-campagne 2023 is bijna ten einde; in Rijswijk doen 10 enthousiaste ambassadeurs mee. Vier van hen delen tijdens de IkPas-campagne in januari hun ervaringen. Onderstaande vierde en laatste column, van wethouder Mark Wit (GroenLinks, o.a. Volksgezondheid), verscheen in Groot Rijswijk van 26 januari.  

“De eerste maand van het jaar zit er al bijna weer op. Het was een maand waarin we vooruit kijken naar een nieuw jaar, hopelijk zonder corona. En dit jaar ben ik, zoals voor mij en mijn vrouw gebruikelijk, gestart met IkPas. Even een tijdje geen alcohol. Zeker in de eerste weken van het jaar met alle nieuwjaarsborrels en recepties is alcohol altijd aanwezig. 

Onlosmakelijk verbonden met het vieren van een nieuwe start, een mooie toekomst. Ik word me steeds bewuster van de vanzelfsprekendheid waarmee dit gaat en de wijze waarop we allemaal accepteren dat dit erbij hoort.

Gelukkig zien we in de samenleving steeds meer mensen en organisaties die ook een alternatief bieden. Langzaam maar zeker ontstaat er een grotere markt voor alcoholvrije mogelijkheden en wordt men zich bewust van de impact die alcoholgebruik kan hebben op de maatschappij, maar ook je eigen gezondheid. Zoals elk jaar merkte ik ook deze keer weer dat je slaapritme stabieler wordt en de slaap dieper is. Je wordt frisser wakker. En dan bedoel ik echt niet alleen de ochtend na een gezellige avond met vrienden die misschien iets te laat is geworden, maar zelfs al na een paar glazen wijn bij een etentje. Frisser, maar zeker ook met meer energie. En dat is als wethouder toch wel erg belangrijk, want de dagen zijn lang en de vergaderingen intensief.

In de regio Haaglanden voldoet nog geen 50% van de inwoners aan de richtlijn alcohol van de GGD. Onder de 35 is dit zelfs maar 40%. Mede daarom zal ik mij ook de komende tijd blijven inzetten voor een beter bewustzijn van de gevolgen van alcoholgebruik. En zal ik mij ook volgend jaar weer aansluiten bij IkPas. Ik hoop dat het voorbeeld van de ambassadeurs gevolgd gaat worden en dat we deze bewustwording jaarrond op de agenda houden.”