Column Annemiek van Moorst: Laten we elkaar niet veroordelen

Column
Annemiek is schrijfster en columniste
Annemiek is schrijfster en columniste (Foto: Privéfoto)

Diep geschokt keek ik vorige week naar de uitslag van de tweede kamer verkiezingen. Iedere persoon die ik de volgende dag op straat of in een winkel tegenkwam keek ik aan. Mijn hoofd maakte overuren. Ik probeerde de mensen in hokjes te plaatsen en dacht: ‘Wat heb jij gestemd?’

Al snel dacht ik: ‘Stop daarmee, dit heeft geen zin.’ We leven in een democratisch land en eenieder mag stemmen op de partij die hij wil.

Net als bij de landelijke uitslag van de tweede kamer verkiezingen heeft ook Rijswijk de PVV op de eerste plaats staan. Van de 31.000 getelde stemmen is ruim 26% naar de PVV gegaan. De VVD en GroenLinks-PVDA hebben beide zo’n 16% van de stemmen. Zij zijn de tweede en derde partij. Ook in Nederland is dat zo. De opkomst in Nederland is 77,8%. Bij ons in Rijswijk was dat iets lager met 72,8%.

Die dag was voor mij een zwarte dag. Mijn hoofd blijft malen en vragen produceren. Hoe kun je stemmen op een partij die deels tegen de grondwet ingaat? Hoe moet het nu verder? Hoelang gaat het duren voordat er een coalitie gevormd is? Komt er wel een coalitie of draait het na meer dan 299 dagen uit op nieuwe verkiezingen? En zullen de stemmers dan wakker geschud zijn of wordt de uitslag nog extremer? 

Hoe kunnen we dit tij keren? Hoe kunnen we alle stemgerechtigde burgers helpen om het verkiezingsprogramma helemaal te begrijpen?

Terwijl de regen tegen mijn zolderraam klettert, lees ik zonet ook nog eens dat de verkenner Van Strien stopt met verkennen. Er moet gezocht gaan worden naar een andere verkenner die wel onder een vergrootglas past en waar de media niets over kan vinden.

Dan komt bij mij de volgende vraag weer naar boven borrelen: ‘Wat is de invloed van de media op de verkiezingsuitslag?’ De afgelopen weken werden we op de televisie bedolven met debatten. De uit het hoofd geleerde zinnen probeerden de partijleiders er zo natuurlijk mogelijk uit te laten rollen. En tja … de conclusie is dat de ene partijleider dit beter kan dan de ander. Geloofwaardigheid en de juiste rake dingen zeggen, zorgen ervoor dat de burger op jou gaat stemmen. Hoeveel mensen hebben de stemwijzer ingevuld of partijprogramma’s met elkaar vergeleken?

Ik wil niemand afwijzen of afkeuren. Een voor mij belangrijke zin blijft in mijn hoofd hangen ‘Alle mensen deugen’. Laten we daar eens werk van gaan maken.