Column Annemiek van Moorst: Ik mis de boot van Rijswijks Pracht nog net niet

Column
Annemiek woont en schrijft in Rijswijk.
Annemiek woont en schrijft in Rijswijk. (Foto: Privéfoto )

Afgelopen weekend was het weer zover. Met zo’n driehonderd mensen verdeeld over tien groepen lieten we ons weer verrassen door het programma van het cultureel festival Rijswijks Pracht.

Zodra de inschrijving start moet je er als de kippen bij zijn, want anders mis je de boot. En dat zou toch jammer zijn, vinden de Rijswijkers die al elf jaar meedoen. Ik heb er zelf ook al heel wat meegemaakt en ieder jaar is het weer spannend of we mee kunnen omdat de inschrijving op een bijzondere manier gebeurt. Deze keer schreef ik mij een dag na de open inschrijving in en kwam op de reservelijst terecht. Uiteindelijk kreeg ik via onze ambassadeur toch te horen dat we wel mee konden. Joehoe! We zitten erbij!

We lopen met zijn dertigen achter onze ambassadeur Yvonne aan. Zij is de enige die onze weg kent en brengt de groep naar vijf verrassende plekken in Oud Rijswijk. Daar spat de muziek, cabaret, dans en toneel van de geïmproviseerde podia af. Het is een afwisselend programma waar ik echt blij van word. Het is niet alleen het programma dat mijn hart harder laat roffelen, maar ook het feit dat we dit in ons dorpje hebben. We horen er met zijn allen even bij. Ik vergeet op zo’n moment even alle oneerlijkheid die in de wereld en in Rijswijk gebeurt. 

Na de vijf voorstellinkjes banjeren we naar de Bonifatiuskerk voor het afsluitende spektakel stuk. De kerk zit bomvol. Ons kent ons. Ierland komt met doedelzakken de kerk binnenlopen en na een uitgemolken show lopen zij er ook weer uit. We sluiten af met een gezellige borrel alwaar het programma in geuren en kleuren de revue passeert en we het formulier voor de publieksprijs invullen. Ik zet het tragische komische mannen duo ‘diva’s op stal’ op één.

Als ik diep in mijn hart kijk, zou het voor andere Rijswijkers ook een schitterend evenement kunnen zijn. Daarom wil ik de inschrijvingsmanier van de organisatoren van Rijswijks Pracht even opschudden als in een glazen sneeuwbol. Zorg allereerst voor meer reclame. Regel ook een andere manier van inschrijving zodat iedereen Rijswijks Pracht een keer kan meemaken. Kies bijvoorbeeld voor een open deadline inschrijving en een eerlijke loting. Dus niet wie het eerst komt wie het eerst maalt. Als je niet bent ingeloot, word je het jaar daarop gewoon uitgenodigd om te komen. Deze manier lijkt mij eerlijker en zo krijgt iedereen die wil een keer de kans om dit geweldige intieme festival mee te maken. En ook ik zal dan net als andere vaste deelnemers een keer de boot missen. Dat verlies neem ik dan maar.