Coming Out Day: plak de regenboogvlag achter je raam én bezoek een film over verliefde voetballers in de Schouwburg

Cultuur
Het statement van de internationale Coming Out Day is: je mag helemaal jezelf zijn.
Het statement van de internationale Coming Out Day is: je mag helemaal jezelf zijn. (Foto: Pixabay)

Vandaag wappert de regenboogvlag door heel Rijswijk, want het is National Coming Out Day. Op deze dag vraagt de gemeente extra aandacht voor de positie van de LHBTIQ+ community in Rijswijk. Het statement van deze internationale dag is: je mag helemaal jezelf zijn, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Zo ook in Rijswijk. “Als stad willen we laten zien dat iedereen mee kan doen en zichzelf kan zijn. Alle partijen maken zich hard voor inclusie!”

De regenboogvlag wappert door het hele land en door heel Rijswijk. Niet alleen de gemeente vlagt – bij het huidige stadskantoor en het Huis van de Stad – maar ook Welzijn Rijswijk, GGD Haaglanden, COC Haaglanden, Stichting Trias en Stichting voor Inclusie en Discriminatiebestrijding.

Plak de vlag

“We roepen iedereen op om te vlaggen. Dat kan met een ‘echte’ vlag, of met de vlag uit Groot Rijswijk van afgelopen donderdag. Daarin is een paginagrote regenboogvlag gedrukt die iedereen achter het raam kan hangen. Deze actie ‘plak de vlag’ was vorig jaar een initiatief van de Jongerenraad van gemeente Westland en vindt dit jaar ook in Rijswijk en Leidschendam-Voorburg plaats.”

Filmavond

Vanavond (11 oktober) is er een filmavond in de Rijswijkse Schouwburg voor deze speciale dag met de film ‘Mario’. Dit is een Zwitsers romantisch filmdrama uit 2018, over de liefde tussen twee veelbelovende voetballers die moeten kiezen of ze hun relatie en seksuele geaardheid geheim willen houden om hun voetbalcarrière niet te beschadigen. Vooraf vindt een gesprek plaats tussen wethouder Van Malsen en Beau, een vrijwilliger van de John Blankenstein Foundation. Beau deelt haar verhaal over hoe zij uit de kast is gekomen. Iedereen is welkom.

Voor goede doel

Omdat de Schouwburg het belangrijk vindt dat iedereen de mogelijkheid krijgt om hierbij aanwezig te zijn, mag je zelf bepalen óf en hoeveel je voor deze avond betaalt, waarbij de volledige opbrengst gedoneerd wordt aan het goede doel van de avond.