Yvonne Keuls geniet van fans in de bibliotheek in Rijswijk

Cultuur
Yvonne Keuls in Bibliotheek aan de Vliet, vestiging Rijswijk, 6 november 2022.
Yvonne Keuls in Bibliotheek aan de Vliet, vestiging Rijswijk, 6 november 2022. (Foto: Frans Limbertie)

Heel Nederland leest deze maand Mevrouw Mijn Moeder van Yvonne Keuls, in het kader van Nederland Leest 2022. Zondag 6 november was de Haagse schrijfster te gast in de bibliotheek in Rijswijk en las een paar passages voor uit het boek. Het werd een mooie, ontroerende en bovenal een bijzondere middag waarin veel werd gelachen.

Door Frans Limbertie

In deze roman uit 1999 beschrijft Keuls het leven van haar Indische moeder, die weigerde naar een bejaardentehuis te gaan en oud wilde worden op haar eigen manier. “Dat dit boek in de campagne Nederland Leest nu centraal staat en iedereen het kan gaan lezen, beschouw ik als een van de mooiste momenten uit mijn schrijversbestaan,” zegt ze.

Fitte 90+er

Zelfs de regen kan niet voorkomen dat de bibliotheek deze middag goed gevuld is met liefhebbers van het werk van Yvonne Keuls. De meesten zijn dames van middelbare leeftijd, maar we ontwaren ook enkele heren die hebben plaatsgenomen op de stoeltjes in de grote open ruimte. Ze hebben waarschijnlijk bijna allemaal haar roman gelezen, maar zijn benieuwd naar hoe mevrouw Keuls het zelf gaat voordragen. De hoofdpersoon zit op het podium er is er al ‘helemaal klaar’ voor. Ze oogt fit. En inderdaad, wat is leeftijd? Die 91 jaar geef je haar echt niet. Keuls lijkt eerder op een kwieke zeventig plusser.                                                                                                

Verschillen tussen moeder en dochter

Met het thema van dit jaar van Nederland Leest, ‘Oud worden, jong blijven’, weet de aimabele Yvonne Keuls wel raad. Ze beschrijft het allemaal in haar roman. Johanna Bamberg-Redeker, zo heet de moeder van Yvonne Keuls, is opgegroeid in Indonesië en kan daarom niet goed begrijpen hoe en waarom de Nederlanders zich zo gedragen zoals ze doen. Ze weigert absoluut naar een bejaardenhuis of naar een verzorgingstehuis te gaan en vindt dan ook dat haar kinderen de zorg voor haar op zich moeten nemen nu ze begint af te takelen.

Laan van Meerdervoort

Johanna wil zelfstandig blijven wonen in het huis aan de Laan van Meerdervoort. Geen makkelijke opgave voor haar kinderen, want moeder is heel eigenwijs en weet precies wat ze wel en niet wil. Tussen Yvonne en haar moeder ontstaan steeds meer verschillen; Yvonne is westers geworden, terwijl haar moeder nog steeds ontzettend oosters is. Dit resulteert onder meer in een ‘soort generatiekloof’. 

Tot het einde

Yvonne heeft volgens haar moeder over bepaalde zaken hele ‘revolutionaire’ opvattingen, zoals vrouwen mogen werken. Moeder is nog vrij ouderwets in zulke dingen. Keuls weet het verhaal op een prettige wijze te vertellen aan het publiek. Wanneer ze haar moeder speelt doet ze dit met een herkenbaar ‘Indisch stemmetje’, dat algauw voor een gulle lach zorgt bij het publiek. Keuls: “Mijn moeder werd met het ouder worden eigenlijk ook jonger. Tot het einde voerde zij de eindregie.” 

Graag in Rijswijk

In de pauze, waar koffie en thee met spekkoek wordt geserveerd, praten we even met Yvonne Keuls die laat weten veel en graag in Rijswijk te komen. “Mijn beste vrienden Bouke en Toos wonen hier. Met hen ga ik vaak lunchen in het oude centrum. Altijd gezellig.” Ze beschouwt het als een grote eer voor Nederland Leest te zijn gevraagd. “Het is voor mij de grootste prijs die er bestaat. Wat wil een schrijver nou meer dan veel gelezen worden?”

Wat wil een schrijver nou meer dan veel gelezen worden?

“Mevrouw Mijn Moeder kent inmiddels al vijftig drukken en toch kiezen ze dit boek. Geweldig toch? Ik had gisteren Adriaan van Dis aan de telefoon die vorig jaar met zijn boek De Wandelaar centraal stond. Geniet van alle aandacht zei hij. Het wordt druk met al die lezingen, maar het is vreselijk leuk.” 

En dat is het ook. Yvonne Keuls geniet zichtbaar van haar optreden en van haar fans. Zelden iemand gezien die zich zo openstelt voor mensen. Het maakt zo’n middag alleen maar nog leuker en boeiender.                         

Nederland Leest                                       

Nederland Leest is een initiatief dat al sinds 2006 bestaat. Niet alleen met z’n allen hetzelfde boek lezen, maar ook met elkaar in gesprek gaan over dat boek. Naast het bevorderen van lezen is dit het doel van Nederland Leest.