Rijswijk staat niet één dag, maar hele week stil bij discriminatie

Cultuur
Pride-foto's in november 2022 langs de Generaal Spoorlaan.
Pride-foto's in november 2022 langs de Generaal Spoorlaan. (Foto: Archief/Gemeente Rijswijk)

Vandaag, dinsdag 21 maart, is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Maar in Rijswijk wordt niet slechts één dag, maar een hele week aandacht besteed aan dit onderwerp. Dit doet de gemeente door in samenwerking met stichting IDb verhalen te delen van Rijswijkers die met racisme en discriminatie te maken hebben gehad.

De acht verhalen zijn te vinden op de website www.rijswijkinclusief.nl/interviews en worden daarnaast online gepromoot op de socials van de gemeente om bewustwording te creëren. Zo wordt het verhaal van Geoffrey verteld, die als kind veel geplaagd werd vanwege zijn achternaam. Ook het verhaal van Jermaine is op de website te lezen. Hij speelde als kind liever met Bratz en Barbies dan met auto’s. De uit India afkomstige Alka ervaart als ICT-programmeur de negatieve gevolgen van discriminatie op de arbeidsmarkt.

‘Discriminatie niet tolereren’

Wethouder Gijs van Malsen (o.a. Inclusie en Welzijn) licht toe: “De gemeente is er voor alle Rijswijkers, voor al haar inwoners. Rijswijk streeft naar een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijk is en mag zijn wie die wil zijn. Bestaande en nieuwe inwoners van Rijswijk. Helaas komt racisme, discriminatie en uitsluiting van mensen nog steeds voor. Daarom is het belangrijk om als gemeente uit te dragen dat wij voor gelijke rechten en behandeling zijn. En dat wij discriminatie niet tolereren. Ook worden er lessen op scholen georganiseerd om kinderen bewust te maken van racisme en discriminatie.”

Nadenken

Tijdens de Week tegen Racisme en Discriminatie dagen wordt iedereen in Rijswijk gestimuleerd om de verhalen van Rijswijkers over inclusie en discriminatie te lezen en uitgedaagd na te denken over zijn of haar eigen vooroordelen.

Stichting iDb

Rijswijk heeft een eigen anti-discriminatievoorziening. De Stichting Inclusie en discriminatiebestrijding (iDb) signaleert, voorkomt en bestrijdt discriminatie en ongelijke behandeling. Iedereen kan bij het iDb terecht voor steun en advies bij alle vormen van discriminatie en ongelijke behandeling. Meer informatie: https://stichtingidb.nl/.