Kleurrijke foto’s van F70 in Gezondheidscentrum ‘t Kruispunt

Cultuur
Voorzitter Cees van Swieten en wethouder Mark Wit bejuhjeb de jubileumfoto's in het Gezondheidscentrum ‘t Kruispunt.
Voorzitter Cees van Swieten en wethouder Mark Wit bejuhjeb de jubileumfoto's in het Gezondheidscentrum ‘t Kruispunt. (Foto: Robert Heijdemann)

De Rijswijkse fotoclub F70 is met 72 leden de grootste in de regio. Vorig jaar vierde zij haar 60-jarig bestaan. De leden maakten 450 foto’s met het thema ‘Kleurrijk F70’. 42 daarvan zijn nu te zien in het Gezondheidscentrum ‘t Kruispunt aan de Dr. van Mooklaan 33. Wethouder Kunst & Cultuur Mark Wit opende zaterdagmiddag deze jubileumexpositie.

Door: Robert Heijdemann

Gezondheidscentrum ‘t Kruispunt is ontstaan uit de voormalige Verzoeningskerk en is na de verbouwing in 2005 het gezondheidscentrum voor de bewoners van de wijken Steenvoorde en De Strijp. Met onder andere huisartsen, een apotheek, fysiotherapie en thuiszorg.

kleurrijke dimensie

Bij binnenkomst in ‘t Kruispunt valt direct op dat de kleurige foto’s heel mooi passen in de ‘medische’ omgeving. Alsof ze er al jaren hangen. De overwegend witte wachtruimtes en gangen hebben een kleurrijke dimensie gekregen. Voor de openingswoorden staan de wethouder en de voorzitter voor een hometrainer. “We zijn opgericht in 1963 als onderdeel van de personeelsvereniging van de fabriek Indola. Toen ze groter werden, hebben ze zich losgemaakt en in 1970 een officiële vereniging opgericht. Vandaar de naam F70: Fotoclub 70. Binnen de vereniging zijn groepen met bepaalde thema’s”, vertelt voorzitter Cees van Swieten.

Blijven leren

“Het mooie is dat de leden blijven leren. Als je een bepaald soort fotografie niet beheerst, dan stimuleren de leden elkaar om zich meer te verdiepen in creatieve fotografie, straatfotografie, architectuur of natuurfotografie. En beter worden. En een paar keer per jaar te exposeren”, vervolgt de voorzitter. Het vinden van een ruimte om te exposeren is in Rijswijk niet eenvoudig. Dankzij de medewerking van het Gezondheidscentrum ‘t Kruispunt exposeert F70 de jubileum foto’s nu hier. Op een plek waar dagelijks veel Rijswijkers komen. Sinds het Huis van de Stad in gebruik is, wordt van diverse kanten aangedrongen om het mogelijk te maken om ook hier Rijswijkse activiteiten te ontplooien. Wethouder Mark Wit: “Er moet een mogelijkheid zijn daar wat mee te doen. We zijn er druk mee bezig. Een locatie in het Huis van de Stad. Het komt er zeker, liefst zo snel mogelijk”.

Met passie

Wethouder Mark Wit, hij heeft kunst in zijn portefeuille, vertelt dat kunst mensen inspireert. “Kunst is voor iedereen wat anders, dat geldt ook voor fotografie. Ontzettend leuk om naar foto’s te kijken. Het vertelt je iets over het moment dat die foto is gemaakt, Het maakt niet uit wat voor soort fotografie het is. Natuurfotografie of mensen in de straat. Wat gebeurt er in die straat, waarom drukt fotograaf net op dat ene moment af? Dat vind ik leuk aan foto’s. F70 bestaat uit een grote groep mensen met enorm veel passie. Fijn dat we dit in Rijswijk hebben. Fotografie kan je heel goed alleen doen, maar wanneer je als groep bij elkaar komt dan leer ja van elkaar om ook buiten je kaders te kijken.”

Automatische piloot

Naast veel leden zijn er ook veel geïnteresseerde Rijswijkers gekomen om de 42 kleurige fotowerken te bekijken. Van de gezellige bijeenkomst maakt een lid van F70 sfeerfoto’s. Het is Ed, hij is één jaar lid. “Je wordt leuk opgenomen, ook al heb je minder ervaring. Je foto’s worden besproken. Ze helpen je om het de volgende keer beter te doen met positieve verbeterpunten. Eén keer in de week op dinsdag is het clubavond. Met sprekers die thema’s uitdiepen”.

Bij een paar overheersend oranje foto’s treffen we Sandra. Ze is twee jaar lid en ook al lid van het bestuur. “Ik ben lid geworden om van de automatische piloot af te gaan. Om creatieve foto’s te maken, anders dan anders. Dat doe je alleen als je de knopjes op de camera kent”. Ook zij vertelt goed te zijn opgevangen. “Het is een hele leuke en diverse club. We hebben een hele actieve club”. De rest van de zaterdagmiddag is het druk in het Gezondheidscentrum ‘t Kruispunt. De komende tijd zijn de foto’s een leuke afleiding voor de mensen die hier met een vraag voor de huisarts komen. In het jubileumboek staan veel foto’s van deze expositie. Een digitale versie van het Jubileumboek staat op: www.fotoclubf70.nl.