Hennie de Man pleit voor open plateaulift bij ingang Huis van de Stad

Nieuws
Op deze plek zou volgens Hennie de Man heel goed een plateaulift geïnstalleerd kunnen worden.
Op deze plek zou volgens Hennie de Man heel goed een plateaulift geïnstalleerd kunnen worden. (Foto: Frans Limbertie)

Hennie de Man zou maar graag eens een kijkje willen nemen in het Huis van de Stad. Geen probleem, ware het niet dat het voor deze Rijswijker die slecht ter been is en afhankelijk is van hulpmiddelen, naar eigen zeggen een behoorlijke uitdaging wordt om naar binnen te komen. “Het lijkt me sterk dat een paar sterke mannen mij persoonlijk zelf naar boven zullen dragen.”

Door: Frans Limbertie

We ontmoeten De Man bij de ingang van het Huis van de Stad, waar hij deze middag met zijn speciale aangepaste fiets naartoe is gekomen. Onze afspraak stond al eerder gepland maar werd uitgesteld vanwege zijn korte ziekenhuisopname na een val. Op 4 mei jongstleden ging het bij de afslag van de Churchillaan en Beatrixlaan, waar Hennie met zijn voor hem ‘onmisbare fiets’ reed, plots verkeerd. Onverschrokken vertelt hij zijn relaas: “Ik ben diabeet en heb onderweg van de fysiotherapeut naar huis waarschijnlijk een ernstige hypo gekregen. Het moet een onverwachte val zijn geweest. Het gekke is dat ik me er helemaal niets van herinneren en pas weer bij bewustzijn kwam in de ambulance.” 

Ziekenhuis

De schade was niet mals: twee gebroken ribben, schaafwonden, bloedneus en een flinke wond op zijn hoofd die gehecht moest worden. De Man bracht een nachtje door in het ziekenhuis en is ‘naar eigen zeggen’ nu weer aan ‘de betere hand’. “Ondanks dat ik slecht ter been ben en daardoor veel thuis doorbreng, trek ik er met regelmaat op uit met de 3-wielfiets. Zeker met de zomer in zicht kijk ik daar naar uit. Ik ben ook blij dat het nu al weer een beetje lukt”, knikt hij tevreden.

Voorstel

Maar de reden dat we hier zijn is de traplift. Hennie geeft aan dat hij enige tijd geleden al een voorstel heeft gedaan met betrekking tot het plaatsen van een ‘noodzakelijke vlakke lift’ op de locatie links van het bordes van het Huis van de Stad. Volgens hem voor mensen, jong en oud en slecht ter been, en voor mindervaliden met scootmobiel/aangepaste fiets, rolstoelen e.d., een absolute must om goed gebruik te kunnen blijven maken van de gemeentelijke faciliteiten. “Hier aan de linkerkant van Huis van de Stad is genoeg ruimte. Plaats je daar een vlakke lift, een zogeheten open plateaulift die je zelf kan bedienen, dan kunnen mindervaliden met scootmobielen en rolstoelen en ouders met kinderwagens met die lift omhoog en daarna netjes via de (voordeur) hoofdingang naar binnen. Hoe mooi zou dat zijn?” 

Geen Reactie

De Man is van mening dat hier niet juist is over nagedacht. “Vorig jaar juni heb ik een foto met tekst geplaatst op de Facebook-pagina van de gemeente, waarin ik mijn voorstel goed heb onderbouwd.” De Rijswijker was dan ook teleurgesteld dat er geen reactie op kwam. “Zelfs wethouder Larissa Bentvelzen heb ik er nog attent op gemaakt, en zij liet weten er serieus naar te gaan zullen kijken”, zegt hij nog nadrukkelijk.

Huidige toegang te smal

De Man geeft aan dat op de locatie bij het nieuwe stadhuis, de deur rechts van het bordes waar je in moet om de lift te gebruiken, de ingang voor brede scootmobielen nu te smal is om binnen te komen. Ook voor andere mindervaliden vindt hij deze ingang ‘weinig klantvriendelijk’ en is de lange/steile trap om in het stadhuis te komen voor hem een vrijwel niet te nemen obstakel, met een hoog gehalte van kunnen vallen. “Maar”, zo vervolgt De Man, “aan de huidige vrije toegankelijkheid van het Huis van de Stad, zitten sowieso voor iedereen problemen die van de huidige lift, waarvoor je de dienstdoende bodes moet inschakelen via een intercom, afhankelijk is. Als je met je technische hulpmiddel, scootmobiel, rolstoel of zoals in mijn geval een speciaal aangepaste fiets, niet naar binnen kan, heb je toch een probleem. Ik kan moeilijk verwachten dat er dan een paar sterke lieden naar beneden komen om je ter plaatse naar boven te tillen.” 


De Man wijst op het briefje waarop staat dat de lift buiten gebruik is. - Frans Limbertie

Terras

Verder meent Hennie aan dat in de planning staat dat op het plateau onder de klokkentoren een terras komt. “Om dit terras te kunnen bereiken moet je ook een redelijk steile lange trap op, zonder trapleuning. Dit maakt het terras voor mij en andere doelgroepen dan onbereikbaar.” 

Kortom: Hennie de Man hoopt dat de gemeente Rijswijk al deze voor hem ‘lastige issues’ zo snel mogelijk gaat aanpakken. “Ik wil, samen met de andere mindervalide Rijswijkers, nu eindelijk wel eens zien hoe het er binnen in het Huis van de Stad uitziet.”

Reactie van de gemeente

De projectleider Huis van de Stad laat in een reactie het volgende hierover weten: “Helaas herkennen wij ons niet in het geschetste beeld van de meneer de Man. De lift naast de bordestrappen van de hoofdingang is geschikt voor standaard scootmobielen, rollators, rolstoelen en kinderwagens. Vanaf 15 juli kunnen bezoekers vanaf 9.00 uur met een druk op de knop de lift betreden. Het gebouw is dan met de komst van de bibliotheek publiek toegankelijk open. Momenteel wordt er een aanduiding ontwikkeld en deze wordt in juni op de intercompaal bevestigd, zodat het duidelijker wordt aangegeven op welke knop de bezoeker moet drukken. Ook in de lift komt er extra aanduiding en wordt het bouwdoek na oplevering fase 2 vervangen door een zuil. Sinds januari 2023 is het gebouw in gebruik door dagbesteding het Trefpunt. Wekelijks komen er gebruikers met een rollator of scootmobiel en worden er geen problemen ervaren met de toegankelijkheid van het gebouw. Mochten er bezoekers komen met te grote scootmobielen, dan kunnen zij aanbellen bij de intercom. Een gastheer of gastvrouw begeleidt de bezoeker in een rolstoel, zodat de bezoeker het gebouw op deze manier kan betreden.