Speeddate voor bewoners ‘De Entree’ in RijswijkBuiten

Nieuws
Onder toeziend oog van wethouder Gijs van Malsen proosten toekomstige bewoners van 'De Entree' op een mooie toekomst.
Onder toeziend oog van wethouder Gijs van Malsen proosten toekomstige bewoners van 'De Entree' op een mooie toekomst. (Foto: Robert Heijdemann)

Bijna twee jaar is gebouwd aan het project De Entree in RijswijkBuiten. De bewoners van de 28 sociale senioren huurwoningen hebben hun sleutel en zijn nu druk met het inrichten van hun woning. Tussendoor maken ze tijd om In wijkhuiskamer De Buitenkamer bijeen te komen om via speeddates kennis met elkaar te maken.

Door: RobertHeijdemann

Aan één van de tafels treffen we een dame van 89 jaar aan. Zij heeft een huis gekregen op de derde etage. “Ik woonde zestig jaar bij De Bogaard. Maar het huis werd te groot voor mij. Ik heb niet lang hoeven na te denken. Zo’n mooie woning tref je niet snel weer”, vertelt ze. “Ik liep nog steeds met boodschappentassen naar boven. Maar de jaren tellen door en hier heb je alles bij de hand. Van winkels tot de huisarts.”

Gezondheidscentrum

Hier in Parkrijk is het nieuwbouwproject De Entree gerealiseerd. Met twee appartementengebouwen. De eerste, De Linden, met zeven verdiepingen. Hier komen 32 koopappartementen, die allemaal zijn verkocht. Het tweede gebouw, De Berken, telt zes verdiepingen. Hier realiseert Vidomes 28 sociale twee- en driekamerappartementen voor senioren. De sociale huurappartementen zijn bedoeld voor zowel huurders die doorstromen vanuit een grotere woning naar een appartement, als voor senioren met een zorgbehoefte. De appartementen komen boven de twee verdiepingen van het gezondheidscentrum Rijswijk Buiten, dat tot voor kort nog gevestigd was in een tijdelijk gebouw aan de Van Rijnweg. De apotheek is vorige week opengegaan. Nog wel even wennen voor de medewerkers. “Wel heel makkelijk en zo lekker dichtbij”, vertelt een mevrouw voor de balie van de nog lege apotheek.


De apotheek is net een week open. - Robert Heijdemann

Beter een goede buur

Inmiddels zijn de stoelen om de tafels in de Buitenkamer bijna allemaal bezet. “Uw buren zijn er, een goede start met uw buren draagt bij aan een gezellige woonsfeer en dat is heel belangrijk. Een goede buur is beter dan een verre vriend”, aldus Florentine van Maasland, sociaal projectleider bij Vidomes. zij heeft de organisatie van deze middag in handen. Er wordt onder genot van koffie en een taartje al gezellig gebabbeld. Allemaal huurders die elkaar nog niet kennen maar wel één ding gemeen hebben: ze wonen binnenkort in hetzelfde appartementencomplex. En dat schept een band. Veel van de nieuwe bewoners hebben al de kans aangegrepen om de buurt te verkennen. Een oudere heer vertelt dat hij al bij het tuincentrum is gaan kijken. “Heel gezellig én ze hebben daar ook koffie met wat lekkers”. Alle tafels hebben een letter. Door de kaartjes die iedereen heeft, wordt regelmatig gewisseld van tafelgenoten. In een betrekkelijk korte tijd leren de aanstaande buren elkaar kennen. Leuk voor straks bij de brievenbus, in de lift of bij een wijkactiviteit in de buurthuiskamer.


In een betrekkelijk korte tijd leren de aanstaande buren elkaar kennen. - Robert Heijdemann

Langer zelfstandig

“Leuk om hier in deze buurthuiskamer te zijn en al die nieuwe bewoners te mogen verwelkomen. Het is altijd een heel bijzonder moment. Er is veel behoefte aan woningen waar je langer zelfstandig ouder kan worden en waar voorzieningen zijn zoals een zorgcentrum en deze buurthuiskamer”, benadrukte Daphne Braal, voorzitter van raad van bestuur van Vidomes. Zij vertelde dat er voor de twaalf woningen die op Wonen Haaglanden stonden meer dan 500 reacties zijn gekomen. Dat toont aan hoeveel behoefte aan dit soort woonruimte is in de regio. “Zestien woningen zijn toegekend aan Rijswijkers die een grote eengezinswoning achter laten. Daar kunnen weer gezinnen met kinderen gaan wonen. En zo helpen we de doorstroming op de woningmarkt op gang”, vertelde Daphne. Daarnaast merkte zij op blij te zijn met de samenwerking met Cardia. “Deze mensen staan u bij, ze zijn uw steun en toeverlaat. Dit soort samenwerkingen is de toekomst waarop wij inzetten.”

Belangrijk speerpunt

Gijs van Malsen, wethouder voor onder meer Volkshuisvesting, gaf aan niet alleen de oplevering van die 28 sociale huurwoningen te vieren. “We hebben ook een grote stap gezet naar meer betaalbaar en fijn wonen. Dat is een belangrijk speerpunt voor ons. Het gaat niet alleen om huizen en stenen, maar ook om prettig leven en bestaanszekerheid van onze inwoners.” Hij vindt dat wonen een fundamenteel recht is voor iedereen. Ongeacht inkomen of achtergrond.