Herinrichting Rembrandtkade voortvarend van start

Nieuws
Na een korte instructie door de machinist verwijdert Mark Wit de eerste straatstenen.
Na een korte instructie door de machinist verwijdert Mark Wit de eerste straatstenen. (Foto: Robert Heijdemann)

Met de grijper van een kraan haalt wethouder Mark Wit maandagochtend een stuk bestrating weg. Het officiële begin van de herinrichting van de Rembrandtkade. Naar verwachting is het werk in oktober klaar.

Door: Robert Heijdemann

Mark Wit noemt het een grote klus. “De start van de werkzaamheden aan de Rembrandtkade zijn al eerder begonnen. Eerst is achterstallig onderhoud aangepakt. De rioolhuisaansluitingen en gas- en waterleidingen zijn vervangen. We gaan ook zorgen dat we het regenwater langer vast houden in plaats van het af te voeren via het riool.”

Veilige fietsstraat

Daarnaast maakt de Rembrandtkade onderdeel uit van het programma Metropolitane fietsroutes van de MRDH. Onderdeel van het herinrichtingsproject is ook dat de Rembrandkade wordt ingericht als fietsstraat. “Een veiligere fietsstraat. Het is de bedoeling dat de fietsroute beter doorloopt op de Rembrandtkade, tussen de Lindelaan en de Sir Winstron Churchilllaan. Op de andere delen is een vrij liggend fietspad, dat kan hier niet bij gebrek aan ruimte. Hier komt een echte fietsstraat met een bestrating die de snelheid omlaag brengt. De auto is te gast. In Rijswijk hebben we een aantal grote fietsroutes die we gaan aanpakken. Fietsen is heel belangrijk”, vertelt Mark Wit.

Betrokkenheid bewoners

Bij de totstandkoming van het inrichtingsplan hebben omwonenden uitgebreid mee kunnen denken. Randvoorwaarden vanuit de gemeente zijn daar waar mogelijk aangevuld met bewonerswensen en uitgewerkt in een inrichtingsplan. Dit breed gedragen inrichtingsplan past binnen ons beleid, zoals het Water- en rioleringsplan, Verkeer- en vervoersplan en Handboek Openbare Ruimte.

Meer straten aangepakt

Gestart is nu met de uitvoering van de herinrichtingswerkzaamheden, deze worden in fasen uitgevoerd. Naar verwachting worden de werkzaamheden in oktober afgerond. De komende jaren worden meer starten in Rijswijk aangepakt. Zo volgen de herinrichting van de Lindelaan, Tulpstraat en Steenlaan elkaar de komende jaren op.