Grofvuil ophalen in Rijswijk twee keer per jaar gratis

Nieuws
De afvalstoffenheffing in Rijswijk behoort nu tot de allerhoogste in de regio.
De afvalstoffenheffing in Rijswijk behoort nu tot de allerhoogste in de regio. (Foto: Archieffoto)

De gemeenteraad heeft dinsdagavond met grote meerderheid (19-11) ingestemd met het aangepaste amendement van BVR en GL. Dit houdt in dat ophalen van grofvuil twee keer per jaar gratis wordt op vaste plekken en momenten in de wijken. Daarna moet er wel voor worden betaald.

Door: Robert Heijdemann

De afvalstoffenheffing in Rijswijk behoort nu tot de allerhoogste in de regio. Om verdere verhoging van de afvalstoffenheffing te beperken is in september 2021 besloten grofvuil alleen aan huis op te halen tegen betaling. Er wordt nu per 2m3 een bedrag van € 12,50 voor gerekend. In de andere gemeenten in de regio kost dat overigens meer, namelijk tussen de €20,00 en €25,00. Onderzoek geeft aan dat het twee keer per jaar gratis ophalen van grof vuil ook leidt tot 9% minder illegale dumpingen.

Verlaging kosten

In het coalitie akkoord is afgesproken de afvalstoffenheffing aan te pakken en te verlagen. Nu zijn de inwoners verplicht te betalen voor het ophalen. Tenzij men het grofvuil zelf naar de milieustraat brengt. Maar aangezien je bij grof vuil moet denken aan matrassen, koelkasten, wasmachines en bankstellen is dat niet voor iedereen mogelijk. Overigens, inwoners die hiervoor in aanmerking komen kunnen kwijtschelding aanvragen.

Bedenkingen

Er waren ook partijen in de gemeenteraad die bedenkingen hebben met dit besluit om twee keer per jaar op vaste locaties in de wijk grof vuil op te halen. ‘Wie bewaart een half jaar grof vuil in huis’. En ‘moeten bewoners met matrassen en wasmachines naar de verzamelplaats 400 meter verder in de wijk gaan’. En ‘dan ligt de berg grof vuil in de wijk, dat is er ook de risico voor brand’. Wethouder Mark Wit gaat vóór de zomer in gesprek met Avalex om deze ‘grofvuiltransporten’ zo efficiënt en zo goedkoop mogelijk uit te voeren.