MONO Campagne op Rijswijks Lyceum: ‘Blijf van je telefoon af in het verkeer!’

Nieuws
Op de fiets met een 3d-bril op en een mobieltje in de hand.
Op de fiets met een 3d-bril op en een mobieltje in de hand. (Foto: Robert Heijdemann)

“Veel kinderen fietsen naar school. Als ze hun telefoon in de hand hebben of dopjes in de oren, dan zijn ze afgeleid. Dat kan leiden tot verkeersongelukken”, vertelt Maarten Passet, rector van het Rijswijks Lyceum. Daarom doet deze school mee aan de Mono campagne die scholieren bewust moet maken van de risico’s van een telefoon in het verkeer.

Door: Robert Heijdemann

De landelijke campagne MONO pakt een belangrijk probleem aan. Eén op de vier mensen leest wel eens een berichtje tijdens het rijden in de auto of op de fiets. Eén op de vijf stuurt zelfs weleens iets terug. Het risico op een ongeluk is dan zes keer zo groot.

3D-simulatie

Het is druk tijdens de pauze in de aula van het Rijswijks Lyceum aan de Karmozijnstraat. In de hoek bij het podium staat een fiets. Op de fiets zit een leerling met een 3D-bril op de neus. Al pratend fietst hij met zijn mobieltje in de hand. De bril geeft hem het gevoel dat hij op straat fietst. Al snel gaat het fout, van opzij komt er een auto, en die ziet hij te laat. 

Risico

Dit is slechts een test, maar deze geeft wel het risico aan. “Het MONO-team is hier de hele dag. In alle vier de pauzes kunnen de leerlingen met de 3D-bril erachter komen wat het betekent als je met een mobieltje in de hand rijdt. Om te bellen, te appen of om muziek uit te zoeken”, vult Maarten Passet aan.

Bewust van risico’s

Veilig Verkeer Nederland is partner in de MONO-campagne, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “Wij zetten fietsers aan na te denken over de risico’s van smartphonegebruik in het verkeer”, aldus een woordvoerder van MONO. “Gebruik je je telefoon onderweg, dan neemt je waarnemingsvermogen, je inschattingsvermogen én je reactievermogen af!”

Ongelukken terugdringen

Het doel van de MONO-campagne is het terugdringen van het aantal verkeersdoden en gewonden dat veroorzaakt wordt door het gebruik van social media in het verkeer. In het verkeer heb je je volledige aandacht nodig. Fietsers kunnen vóór vertrek hun telefoon op ‘Niet storen’ zetten, zodat ze niet afgeleid worden door binnenkomende meldingen. Verkeersongevallen veroorzaken veel leed, dat vaak te voorkomen is. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een ongeval veroorzaken doordat je een bericht aan het lezen was, is onacceptabel.

Afleiding is gevaarlijk

Appen of het gebruiken van andere social media tijdens het autorijden of op de fiets is levensgevaarlijk. Voor jezelf e´n voor anderen op de weg. Als je onderweg zit te appen, zie je niet goed wat er om je heen gebeurt. Even snel een berichtje lezen of schrijven betekent dat je het verkeer niet meer goed waarneemt, en niet snel kunt reageren in een onverwachte situatie. De kans op een ongeluk is 2,5 keer groter als je een berichtje leest of schrijft wanneer je onderweg bent.

Veilig weer thuis komen

“Deze campagne is voor de bewustwording van het risico. Dat leerlingen weten wat het betekent als ze met hun telefoon in de hand fietsen. Daarom doen we mee aan deze landelijke campagne ‘Wees bewust van je aandacht in het verkeer’. Het is belangrijk om onze eigen leerlingen hiervan bewust te maken. Wij willen dat onze leerlingen veilig op school komen en weer veilig thuis komen. Dat is onze verantwoordelijkheid, die stopt niet bij het hek”, besluit Passet.