Workshop houdt Rijswijkse ouderen vitaal en veilig op de fiets

Nieuws
Eerdere edities van de cursus bleken niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk.
Eerdere edities van de cursus bleken niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk. (Foto: Robert Heijdemann)

Het is druk op de fietspaden. Scooters, fatbikes en e-bikes vragen steeds meer ruimte. Vooral voor ouderen kan dit lastig zijn bij hun dagelijkse fietsroutine. Daarom organiseert Veilig Verkeer Nederland, in samenwerking met de gemeente Rijswijk, in april een fietsworkshop speciaal voor senioren. 

Door: Marc Tangel

De opfriscursus Fiets wordt nu voor de derde keer gegeven in Rijswijk en is populair, weet Daniëlle Pieterse, projectleider bij Veilig Verkeer Nederland. “De cursus wordt verzorgd in het kader van het landelijk programma ‘Doortrappen’ waarmee we proberen te zorgen dat mensen zo lang mogelijk veilig kunnen blijven fietsen”, vertelt ze. De workshop bestaat uit twee dagdelen, waarin theorie en praktijk op elkaar aansluiten. Op de eerste dag wordt bijvoorbeeld aandacht gegeven aan vitaliteit, waarbij een fysiotherapeut uitleg geeft over zithoudingen, maar er is ook aandacht voor de dode hoek. “Die middag is een vrachtauto met instructeur aanwezig, die de deelnemers ook echt meeneemt in de cabine. De afgelopen jaren hebben we gezien dat dit een belevenis op zich is, maar je ziet als deelnemer direct wat een chauffeur wel of niet kan zien”, merkt Daniëlle op.

Aanpassingen

Op dag twee is er aandacht voor de plaats op de weg (met welk voertuig mag je waar op de weg), én wordt er gekeken naar de eigen fiets van de deelnemers. Een gespecialiseerde fietsenmaker controleert de veiligheid van de tweewieler en verricht, waar nodig, enkele aanpassingen aan het voertuig. “Zijn de remmen nog goed genoeg, zijn de banden op spanning? Is het zadel op de juiste hoogte en staan de remgrepen goed tegenover de ergonomie van de bestuurder?”, legt fietsenmaker Maarten van Rijswijk uit. “Problemen als zere polsen tijdens het fietsen kunnen makkelijk opgelost worden door de juiste afstelling van het stuur. Na een paar meter fietsen merken mensen al meteen dat dit lekkerder zit. Dat geldt ook voor de remgrepen. Als die te hoog staan afgesteld, ervaren mensen al snel klachten in de pols, de rug of het schouderblad.”

Onwetendheid

Volgens Van Rijswijk wordt het belang van een juiste afstelling door de gemiddelde fietser nog wel eens onderschat. “Maar het is ook onwetendheid”, merkt hij op. “Bij de aflevering van een toerfiets wordt meestal het zadel op hoogte van de gebruiker gesteld en daarna wordt men de wijde natuur in gestuurd. De waarde van de juiste instelling wordt onderschat. Mensen zitten veel te hoog of te laag. Dat geeft instabiliteit en maakt ze onzeker. Soms zie ik mensen tijdens de workshop opstappen en dan hou ik mijn hart vast.”

Beenzwaai

Mede daarom wordt er bij de VVN opfriscursus Fiets veel aandacht gegeven aan het op- en afstappen van de fiets. “Veel mensen doen dat nog op de manier die hen vroeger is aangeleerd”, licht Daniëlle toe. “Denk daarbij aan de beenzwaai, dat zie je nog wel eens bij mannen. Of vrouwen die steppend opstappen. Wij proberen dus echt aan te leren dat het beter is om met twee voeten plat op de grond te gaan staan, om zo vanuit een stabiele positie weg te fietsen.”


Danielle Pieterse van VVN. - Marc Tangel

Parcours

De workshop wordt op dag twee afgesloten met een fietsparcours, waarin de deelnemers de kans krijgen alle lessen van de afgelopen dagen in de praktijk te brengen. “Slalommen, afslaan, hand uitsteken en over de schouder kijken”, somt Daniëlle op. “En veel punten om het op- en afstappen te oefenen. Rijswijk kent heel veel kruisingen. En dat betekent voor fietsers toch wel vaak dat je op en af moet stappen.”

Onzekerheid

Volgens Daniëlle is de grootste motivatie van de meeste deelnemers aan de workshop om hun onzekerheid te overwinnen in het verkeer. “Het wordt steeds drukker op de fietspaden. E-bikes en fatbikes zijn vaak nog nieuw voor de mensen die bij ons op de cursus komen. De laatste keer was er een dame aanwezig en die echt heel angstig was geworden om te fietsen, maar aan het eind van de workshop heeft ze het parcours onder begeleiding een paar afgelegd en de laatste ronde zelfs helemaal alleen gedaan. Dat was zo mooi om te zien, daar doen we het uiteindelijk voor.”

Inschrijven

De workshop ‘Het Nieuwe Fietsen’ wordt op 18 en 25 april gegeven bij het Huis van de Stad. De Dag begint om 09:00 uur en is om 13:00 uur weer afgelopen. Deelname is gratis. Kijk voor meer informatie of inschrijving op: https://vvn.nl/agenda/zuid-holland/vvn-opfriscursus-fiets-rijswijk .