De natuurtuin: een verrassend mooi stukje groen in Rijswijk

Nieuws
De vrijwilligers krijgen snoeiles van een 'groenmedewerker' van de gemeente.
De vrijwilligers krijgen snoeiles van een 'groenmedewerker' van de gemeente. (Foto: Robert Heijdemann)

Een beetje verscholen in het Beatrixpark vinden we de natuurtuin: één van de mooiste plekjes in Rijswijk en toch zo onbekend bij veel inwoners. Een plek om veel te leren over de natuur. De ruim dertig vrijwilligers vormen de kern van dit stukje groen.

Door: Robert Heijdemann

Direct bij de ingang van de meer dan 2,2 hectare grote natuurtuin heeft een vrijwilliger zich ontfermd over afgeknipte wilgentakken. “Het leukste vind ik het knotten van wilgen”, zegt Ruud lachend. Hij is net een jaar vrijwilliger. “Ik wandelde veel met een maatje in het Beatrixpark en dan keek ik naar de natuurtuin. Toen ik met pensioen ging, ben ik er naar binnen gelopen. En ik ben gebleven. Stukje bij beetje leerde ik alles”. Hij vertelt van huis uit geen groene vingers te hebben. “Ik zat in de horeca”, knipoogt Ruud.

Leuk schoolreisje

De vrijwilligers zorgen voor het onderhoud van de Natuurtuin. “We zijn er woensdag- en vrijdagmiddag en zondagochtend. En wanneer er rondleidingen zijn. De kinderen van de basisscholen in Rijswijk zijn hier inmiddels kind aan huis”, horen we van John. In de maand april zijn er weken dat er elke dag een school komt. “De kinderen vinden vooral de bijen fantastisch. Dat is altijd een attractie. Het bezoek noemen ze hun schoolreisje!”, vult Ruud aan. Op de scholen worden themalessen gegeven zoals voorjaarsbloemen en waterdieren. Hier zien ze alles in de natuur zelf.

Steun gemeente

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de natuurtuin. Met de komst van Rijswijk Buiten heeft het Wilhelminapark een grote waarde voor de bewoners. De Natuurtuin is in 1984 aangelegd door een landschapsarchitect. De tuin heeft allerlei verschillende landschappen en leefomgevingen die typisch zijn voor het Zuid-Hollandse landschap. Je kunt er bijvoorbeeld een dijk, een stukje akkerland, wilgen, grienden en rietvelden vinden. Er zijn het hele jaar door ook veel planten en bloemen te zien. De tuin is de thuisbasis van allerlei vogels, vissen, kikkers, amfibieën en insecten die er wonen.

Belangrijke rol

Op 5 juli 2019 is een stichting opgericht. Natuureducatie voor scholieren is een belangrijke taak, net als de rondleidingen en open dagen. Hierbij vervullen de vrijwilligers een belangrijke rol. Dat hebben ze ook bij het onderhoud. De veertig jaar oude blokhut is vervangen door een mooi gebouwtje met voldoende ruimte om informatie te geven aan de bezoekers. De eerstvolgende Open Dag is gepland op zondag 21 april. Bezoekers zijn tussen 13.00 - 16.30 uur van harte welkom in de natuurtuin om te genieten van dit uniek stukje natuur. 

Rondleidingen

Omdat het voorjaar is kunnen de kinderen zaadbollen maken. Die zaadbollen kunnen op het akkertje worden uitgegooid of mogen mee naar huis nemen. Het programma vermeldt een interessante lezing van Wemke van der Meij van IVN en rondleidingen met een IVN-Natuurgids of met vrijwilligers over het onderhoud. De rondleidingen gaan ook langs de bijenstal, met de speciale demonstratiekast, waarin te zien is hoe de bijen op een natuurlijke manier honingraten maken. De natuurtuin van het Wilhelminapark is aan de Prinses Beatrixlaan. Toegang is gratis en aanmelden niet nodig. De locatie is Hazepad 5.