Johan: “Buren vragen mij of ze het ook moeten doen. Dan vraag ik of ze de zon vertrouwen."
Johan: “Buren vragen mij of ze het ook moeten doen. Dan vraag ik of ze de zon vertrouwen." (Foto: Marco Zwinkels)

Zonnepanelen op huurwoningen van Rijswijk Wonen

Partnerbijdrage

“Eigen energie opwekken is toch mooi?” Johan Stoof kreeg dit voorjaar zonnepanelen op het dak van zijn huurwoning. Het was de laatste stap in het energiezuinig maken van zijn huis in de Ministerbuurt. Het scheelt zijn gezin tientallen euro’s per maand aan kosten voor gas en elektriciteit. 

Rijswijk Wonen maakt haast met het energiezuinig maken van woningen. In 2021 was de woningcorporatie bij meer dan 800 woningen bezig met het uitvoeren, voorbereiden of afronden van groot onderhoud. De huizen duurzamer maken is daarbij een hoofddoel. Belangrijk, want kosten van gas en licht zijn een steeds groter deel van de woonkosten. 

Gratis wassen

Bij de renovatie van 78 eengezinswoningen rond de Storklaan konden bewoners kiezen voor zonnepanelen op het dak. 63 huurders zeiden ja, zo ook Johan Stoof. De acht zonnepanelen die sinds mei van dit jaar op zijn dak liggen, leveren ook op bewolkte dagen elektriciteit. “Ik kan dat op een meter in de woonkamer aflezen. Wij wassen tegenwoordig zoveel mogelijk overdag, dan wassen we gratis.” 

Vertrouwen 

Bij de renovatie vorig jaar was al rekening gehouden met de aansluiting. De huizen zijn ook alvast geschikt gemaakt voor elektrisch koken en om op het restwarmtenet aangesloten te worden. De zonnepanelen zijn een proef. Als genoeg huurders belangstelling hebben, gaat Rijswijk Wonen meer zonnepanelen aanbieden. Johan: “Buren vragen mij of ze het ook moeten doen. Dan vraag ik of ze de zon vertrouwen. Eigen energie opwekken is toch mooi?” 

Warm en comfortabel

De woningen kregen bij het groot onderhoud in 2021 ook aanpassingen waardoor minder gas nodig is voor verwarming. Ook dat scheelt aanzienlijk in de energiekosten. Een nieuwe pui voor en achter met dubbelglas, een nieuw dak met isolatie op de vliering, isolatie in de muur en mechanische ventilatie waardoor warme lucht circuleert, zorgen voor een warmer en comfortabeler huis, met lagere energiekosten. De meeste huizen gingen van energielabel E naar B of A. 

Fleecedekentjes

“De eerste maanden van dit jaar gaven we 55 euro minder uit aan gas, vergeleken met diezelfde periode vorig jaar. Terwijl de gasprijs hoger lag!”, vertelt Johan. “Je gaat vanzelf meer nadenken over energieverbruik. Ik heb een grote mand met fleecedekens gekocht. Nu doen we vaker een dekentje om dan dat we de verwarming hoger zetten. Dat scheelt ook.” 

Volle inzet op verduurzaming 

Rijswijk Wonen maakt flink vaart met het verduurzamen van de woningen, om ervoor te zorgen dat bewoners niet te veel geld kwijt zijn aan energielasten en niet in de financiële problemen komen door hoge stookkosten. Door vol overtuiging in te zetten op verduurzaming zet de corporatie grote stappen om in 2050 CO2-neutraal te zijn. In het jaarverslag is meer te vinden over de wijze waarop Rijswijk Wonen zich inzet voor duurzaamheid: www.rijswijkwonen.nl/toezicht-en-verantwoording.

Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie

Afbeelding
Rijswijks-Belang stelt vragen over niet doorgaan najaarskermis Politiek 9 aug, 15:35
Afbeelding
Morgen opent dit populaire restaurant in de Bogaard weer haar deuren Uitgaan 9 aug, 11:50
Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 10:32
Afbeelding
Sloop deel Rijswijks station dreigt Algemeen 9 aug, 08:53
Afbeelding
Bezorgscooter botst tegen auto op Vaillantlaan in Den Haag Algemeen 9 aug, 06:56
Afbeelding
Vaccinatiepercentages in Rijswijk verschillen per wijk Algemeen 9 aug, 06:52
Afbeelding
Gevonden stepje Van Vredenburchweg: zoektocht politie en brandweer levert niets op Politie 8 aug, 21:26
Afbeelding
Meest gestreamde Nederlandse artiest komt ook naar Rijswijks Strandwalfestival Cultuur 8 aug, 16:54
Afbeelding
32% minder hypotheekaanvragen voor aankoop woning Algemeen 8 aug, 14:46
Afbeelding
Geprikte peuter slechts topje ijsberg: ‘Rijswijks groen vol drugsafval en bierblikken’ Politiek 8 aug, 13:45
Afbeelding
Heinenoordtunnel (A29) medio augustus dicht voor onderhoudswerkzaamheden Algemeen 8 aug, 13:05
Afbeelding
Om deze reden is er dit najaar geen kermis in Rijswijk Cultuur 8 aug, 12:01
Afbeelding
GO Sharing gestart met elektrische deelfietsen in Rijswijk Ingezonden 8 aug, 08:54