Boys Won’t Be Boys in schouwburg met Rijswijkse spelers

Partnerbijdrage
De cast van Boys Won't Be Boys komt met een speciale cast naar Rijswijk.
De cast van Boys Won't Be Boys komt met een speciale cast naar Rijswijk. (Foto: Rijswijkse Schouwburg)

In coproductie met de Rijswijkse Schouwburg presenteert Boys Won’t Be Boys een unieke voorstelling met diverse verhalen van spelers uit Rijswijk. Een kleurrijke parade van mensen die vertellen, zingen, rappen, grappen, dansen, kortom: ze trekken deze avond alles uit de kast. Boys Won’t Be Boys is een wervelende theaterhappening waarin diverse mensen (m/v/x) zich op een kunstzinnige manier uitspreken over hun relatie tot mannelijkheid, identiteit en seksualiteit.

Initiatiefnemer Rikkert van Huisstede (1993) zingt liefdevol en confronterend grenzen en hokjes omver. Hij heeft een vernieuwende kijk op thema’s als gender, seksualiteit en liefde en een zangstem met een bereik van vier octaven. Op zijn zolderkamer ontstond de wens meer ruimte te creëren voor jongens en mannen om buiten het krappe ideaalbeeld van de man te stappen. Het concept groeide uit tot een groot maatschappelijk theaterproject waar inmiddels meer dan 100 spelers en vele jongeren de ruimte krijgen om zich in vrijheid uit te spreken als mens en theatermaker. Op 11 en 27 oktober presenteren ze de voorstellingen met spelers uit Rijswijk in de Rijswijkse Schouwburg.

Eigenaarschap

Het community based werken in het theater wordt steeds groter. Het uitgangspunt is voor ons het verbinden; het actief betrekken van een (diverse) groep mensen die (artistieke) verhalen en ervaringen uitwisselt. Uiteindelijk delen ze hun ervaringen weer op een podium. Wij merken dat deze manier van werken de spelers een gezamenlijk gevoel van eigenaarschap en inclusie biedt en veel teweeg brengt bij zowel de spelers als het publiek. “Het is een veilige ruimte waarin we als community (een gebalanceerde mix van amateurs en professionals) onze uiteenlopende perspectieven delen, in een caleidoscoop vol kunstgenres en kwetsbaarheid, op zoek naar verbinding. Ik geloof dat community-based werken in theater de toekomst is. Het is een duurzame en emanciperende manier van werken. Het brengt een divers en nieuw publiek naar theaters, waar een warm gevoel van verbinding en zingeving ontstaat. Wij laten het publiek naar huis gaan met het vertrouwen dat ze er mogen zijn en er toe doen in deze wereld”, aldus artistiek leider Rikkert van Huisstede.

Wervelende vrijplaats

Vorig jaar zijn wij gestart met dit bijzondere project. Dit seizoen produceren wij deze unieke versie niet alleen in Rijswijk. De cast bestaat uit Marco Lopes, Hakan Gök, Orihana Calcines, Tijl Bolhuis, Marcin Karwinski, Darren Sanders, Rick van der Rest en Rikkert van Huisstede. Boys Won’t Be Boys staat op 11 en 27 oktober 2023 in de Rijswijkse Schouwburg. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op: rijswijkseschouwburg.nl. Boys Won’t Be Boys geeft persoonlijke en eerlijke verhalen over mannelijkheid een podium, en is een wervelende vrijplaats voor een diverse groep spelers met talent om mens te zijn. Door verschillende verhalen te delen, doorbreken ze vooroordelen, stigma’s en komen we een stukje dichter bij elkaar. En hokjes? Die zijn er om je in om te kleden tot wie je echt bent.