26-jarige Diemenaar aangehouden die oudere man in Rijswijk oplichtte

Politie
De Diemenaar deed zich voor als bankmedewerker, nam de pinpas en de pincode van de Rijswijker op leeftijd mee, en pinde een groot geldbedrag.
De Diemenaar deed zich voor als bankmedewerker, nam de pinpas en de pincode van de Rijswijker op leeftijd mee, en pinde een groot geldbedrag. (Foto: Pixabay)

Een 26-jarige man uit Diemen is aangehouden in het kader van een grootschalig onderzoek naar oplichtingspraktijken via internet. De man wordt ervan verdacht minstens acht gevallen van oplichting gepleegd, met een totale buit van rond de 40.000 euro. Tot een van zijn slachtoffers behoort ook een oudere man uit Rijswijk.

De verdachte zou de oudere man in Rijswijk hebben wijsgemaakt dat hij een bankmedewerker was. Over de telefoon wist hij het slachtoffer over te halen om zijn bankrekening niet alleen digitaal te laten overnemen, maar ook nog eens zijn bankpas en pincode te laten ophalen. Daarna werd er een groot geldbedrag van zijn rekening gepind.

Meerdere oplichtingszaken

De 26-jarige Diemenaar kwam in een grootschalig rechercheonderzoek in het gebied Westland-Delft door de Politie Eenheid Den  Haag naar boven als iemand die te maken heeft met meerdere oplichtingszaken in heel Nederland. Bij dit onderzoek kon de verdachte op heterdaad worden aangehouden. Hierna is zijn woning doorzocht en zijn gegevensdragers - dat kan bijvoorbeeld een USB-stick, maar ook een vel papier zijn - in beslag genomen. De politie verdenkt hem van acht oplichtingszaken en mogelijk nog meer. “Een mooie slag in de strijd tegen de babbeltruc: een vorm van criminaliteit die snel in omvang toeneemt,” stelt de politie.

De politie deelt tips om niet in babbeltrucs te trappen. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. Het lastige is dat de oplichters er vaak betrouwbaar uitzien. Volgens de politie worden babbeltrucs vaak toegepast bij senioren. 

Tips tegen babbeltrucs

- Doe niet zomaar open als er wordt aangebeld;
- Doet u toch open, vraag degene aan de deur dan naar een legitimatiebewijs van de instantie waar ze zouden werken;
- Medewerkers van de politie, banken, verzekeringsmaatschappijen of thuiszorginstellingen komen nooit zonder afspraak bij mensen thuis voor financiële zaken en dergelijke;
- Geeft nooit uw pinpas en/of pincode af.

Wie toch slachtoffer is geworden van een babbeltruc, kan bellen met de politie op nummer 0900-8844. Als de dader nog binnen of in de buurt aanwezig is, wordt aangeraden direct 112 te bellen.

Bent u slachtoffer van een babbeltruc en de dader is verdwenen? Bel dan met de politie op nummer 0900-8844. Als de dader bij u binnen is of nog in de buurt aanwezig is, belt u direct met 112.

Bron: politie.nl.