College bezoekt Energy Cave in Rijswijk, een cruciale plek voor schone energie in de toekomst

Politiek
College van B&W: v.l.n.r. wethouders Werner van Damme, Gijs van Malsen, Mark Wit, Larissa Bentvelzen, Armand van de Laar en (wnd.) burgemeester Bas Verkerk.
College van B&W: v.l.n.r. wethouders Werner van Damme, Gijs van Malsen, Mark Wit, Larissa Bentvelzen, Armand van de Laar en (wnd.) burgemeester Bas Verkerk. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Het college van Rijswijk bezocht onlangs de Energy Cave in Rijswijk. Sinds vorig jaar is dit innovatieplatform actief. Naast onderzoek naar schone energie wordt er veel aandacht besteed aan opleidingen en samenwerking in de regio.

Het klimaat verandert en de energietransitie is in volle gang. Ook Zuid-Holland maakt de overstap van fossiele brandstoffen naar schone energie. De ondergrond speelt hierbij een belangrijke rol door onder andere geothermie (aardwarmte) en energieopslag. De Energy Cave, gevestigd op At the Park in Rijswijk, speelt hierop in. Samen met partners biedt de Energy Cave een onafhankelijk informatieplatform, zorgt voor voldoende opgeleide vakmensen en doet onderzoek naar innovaties.

Onderwijs

In de Energy Cave werken studenten, docenten en onderzoekers van verschillende onderwijsinstellingen samen met ondernemers. Zij werken aan technische innovaties op het gebied van geothermie en de energietransitie voor de regio, en vertalen de opgedane kennis en ervaring door naar onderwijsprogramma’s. Ook zijn er mogelijkheden voor scholen om op excursie te komen bij de Energy Cave. Wethouder Larissa Bentvelzen: “een goede aansluiting van ons onderwijs op de arbeidsmarkt vind ik van essentieel belang. Werken aan een schonere toekomst vraagt om nieuwe opleidingen. We zien nu bijvoorbeeld dat we echt vakmensen te kort komen om aan de vraag te kunnen voldoen. Denk maar aan het plaatsen van zonnepanelen of het plaatsen van een warmtepomp. Daarom ben ik zo blij met de Energy Cave in Rijswijk. Een fantastisch platform waar innovatie, opleiding en samenwerking met het bedrijfsleven hand in hand gaan.”