Veiligheidsdag roept positieve reacties op

112-nieuws
Brandweerkleding staat je goed.
Brandweerkleding staat je goed. (Foto: Patrick Wanders)

Heel oude Amerikaanse politieauto’s met sirenes en zwaailichten. Brandweerdemonstraties. Een sleepwagen, de Reddingsbrigade met een reddingsboot, medewerkers van Handhaving & Toezicht.

Door Kor Kegel

Er was zaterdag genoeg te zien op de Rozenburgse Veiligheidsdag. Bezoekers namen er de tijd voor en velen spraken met functionarissen over de inzet van de hulpdiensten en ook wel over de zorgen over de geringe aanwezigheid en flinke afstand. Het winkelend publiek werd afgeleid door de vele voertuigen en partytenten. Geregeld klink verbazing dat er een Veiligheidsdag was, want het was mager aangekondigd, eigenlijk alleen met een stukje in Nieuwsblad Rozenburg van een week geleden. Zelfs op het ledscherm van de winkeliersvereniging was er niets over vermeld, terwijl de Veiligheidsdag toch op initiatief van EMR was.

‘Er was van alles te doen op het plein’

De spreiding van activiteiten was vooraf niet goed doorsproken. Er was van alles te doen op het plein bij het gemeentehuis en ook op het Raadhuisplein, maar ertussen ligt de Molenweg en daar viel eigenlijk een gat.

De aanwezigheid van de Anti Troep Groep gaf aanleiding tot de vraag wat het opruimen van zwerfvuil te maken heeft met het thema van de dag, veiligheid, maar dat liet zich gemakkelijk uitleggen. Honden en katten kunnen zich verwonden aan weggegooide blikjes. Voetgangers kunnen uitglijden over weggegooide chipszakjes en dus niet alleen over bananenschillen. Fietsers kunnen onderuit gaan als een stuk karton ineens de weg opwaait. Zwerfvuil is heel onveilig. Er zouden hogere boetes moeten staan op het op straat dumpen van afval – maar dan is er ook meer toezicht nodig.

Een brandweerdemonstratie levert altijd wel bekijks op.