105-jarige Toos Boogert-de Krom overleden

Nieuws
Toos woonde met veel plezier in de Résidence Roosenburch, later Haven du Pont.
Toos woonde met veel plezier in de Résidence Roosenburch, later Haven du Pont. (Foto: Archief Hans Becker)

Ze was de oudste inwoner van Rozenburg. Vorige week dinsdag is op 105-jarige leeftijd Toos Boogert-de Krom overleden.

Door Kor Kegel

Vier jaar geleden stopte ze met autorijden. Haar rijbewijs verliep en omdat ze merkte dat haar krachten en gedachten afnamen, liet ze het maar zo. Eigenlijk gebruikte ze haar auto alleen nog om de boodschappen bij de Plus te doen. Dat was een kippeneindje, want ze woonde in wat toen Résidence Roosenburch heette, het huidige Haven de Pont.

Verder ging ze met de auto het dorp niet in: “Ik moet er niet aan denken dat er een kind plotseling voor me oversteekt. Het hoeft mijn schuld niet te zijn, maar ik zou het verschrikkelijk vinden en het mezelf toch kwalijk nemen.”

Ze miste haar autootje wel. Ze had ruime rijervaring. Als ze met haar man Adri naar het buitenland ging, zat zij achter het stuur en kon hij van het landschap en de natuur genieten. Het links rijden in Engeland en Schotland vond ze geen enkel probleem. Naar het topje van Noorwegen? Ze genoot ervan, net als Adri. Hij overleed in 1999 op 91-jarige leeftijd.

Als kersverse 100-jarige kwam ze in het appartementencomplex annex verpleeghuis aan de Grote Stern te wonen. Ze genoot er van het dynamische uitzicht op de rivier en de scheepvaart. “Het is zo levendig! Het verveelt nooit,” zei ze.

Eerder woonde ze in Bennekom in de Gelderse gemeente Ede, maar omdat haar schoondochter Thea in Rozenburg woont, besloot Toos om dichter bij te komen wonen.

“Toen Adri nog leefde, hebben we al eens overwogen om in Rozenburg te gaan wonen,” vertelde ze in 2019. “We keken ook in wat toen Het Baken was, maar dat bestond uit veel te kleine kamertjes. De verbouwing tot Résidence Roosenburch heeft prachtige, ruime appartementen opgeleverd. Ik heb een tweekamerappartement. Dat zou mijn man ook graag gewild hebben.”

Elke dag deed ze met de rollator een rondje langs het water. “Smelten doe je niet van een beetje regen of wind.” Ze nam zolang het kon deel aan de gezamenlijke activiteiten en genoot van de maaltijden in het huisrestaurant. Bridgen deed ze ook graag. Op haar buitengewoon hoge leeftijd bleek ze nog een geduchte tegenstander. Het kunnen bridgen was zelfs een voorwaarde van Toos om er te gaan wonen.

De oudste inwoner van Rozenburg is nu Rens Wolfert-van den Burg, die eerder deze maand haar verjaardag vierde in het Spaanse restaurant La Caleta van haar achternicht Sabrina Fernandez. Ze werd toen 104 jaar.