Leefbaar wil na waarschuwing Shell af van bouw megaturbine

Nieuws
Sebastiaan Bonte vindt dat afblazen van de megaturbine nu wel aan het provinciebestuur te verkopen is.
Sebastiaan Bonte vindt dat afblazen van de megaturbine nu wel aan het provinciebestuur te verkopen is. (Foto: gemeente Rotterdam.)

Leefbaar Rotterdam was al gekant tegen de komst van een enorme windmolen op de Landtong Rozenburg, maar na kennis genomen te hebben van de zienswijzen van Shell en andere oliemaatschappijen ziet de partij nieuwe argumenten om van de megaturbine af te komen.

Door Kor Kegel

Shell en Team Terminal, waarvan Esso en BP aandeelhouders zijn, zijn tegen de komst van de ongekend hoge windmolen, omdat de bouw en het gebruik ervan schade kunnen berokkenen aan de transportleidingen die zij door de Begrazingsweide op de Landtong hebben lopen. De fundering van de megaturbine komt te dicht bij de leidingen, die door de druk in de ondergrond zouden kunnen scheuren. Ook het bouwverkeer en het latere verkeer naar de turbine kan nadelige effecten hebben. Dat hebben Shell en Team Terminal in hun zienswijzen duidelijk gemaakt aan de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij schrijven dat de gemeente Rotterdam de risico’s miskent zonder er onderzoek naar gedaan te hebben. En dat terwijl de gemeente wel het internationale belang van de leidingen erkent en ook hun economische betekenis voor een flink aantal bedrijven binnen en buiten de Rotterdamse haven.

Sebastiaan Bonte, gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam, vraagt zich af hoe het contact tussen de gemeente Rotterdam en de oliemaatschappijen is verlopen. Hij wijst erop dat wethouder Chantal Zeegers niets kon met de 1200 zienswijzen tegen de gevreesde turbine en ook niet met de bezwaren van de democratisch gekozen leden van de dorpsraad van Rozenburg en van de gemeentebesturen van Maassluis en Voorne aan Zee. “Nu de veiligheid in het geding lijkt te komen, kan de wethouder naar ons idee met een gedegen verhaal naar de provincie Zuid-Holland gaan om dit project alsnog een halt toe te roepen en te kiezen voor het verplaatsen van deze windturbine naar een andere plek in het haven- en industriegebied,” zegt Sebastiaan Bonte.

Hij wil dat wethouder Zeegers onderzoek doet naar alternatieve locaties. Hij hoopt dat ook het provinciebestuur inziet dat de megaturbine niet in de Begrazingsweide mag komen. De provincie heeft eerder laten weten dat als de gemeente Rotterdam niet zelf meewerkt aan de totstandkoming van de megaturbine, dan de provincie de regie naar zich toetrekt. Onder die druk gaf wethouder Zeegers er gehoor aan, toen in een situatie dat de nieuwe coalitie in de Rotterdamse gemeenteraad het met Rozenburg eens was dat de turbine er niet mag komen.