Misleidende waarschuwing op A20 voor pont: ‘Keer om’t

Nieuws
Samenwerking tussen een politieke partij en een Rozenburgse actiegroep. Lies van Aelst (SP) en achter haar René van den Beemt (RIA) delen gebakjes uit aan de eerste passagiers van de Blankenburg. Rechts zijn nog foto’s te zien van de regionale openluchtexpositie van Leander Varekamp in 2022.
Samenwerking tussen een politieke partij en een Rozenburgse actiegroep. Lies van Aelst (SP) en achter haar René van den Beemt (RIA) delen gebakjes uit aan de eerste passagiers van de Blankenburg. Rechts zijn nog foto’s te zien van de regionale openluchtexpositie van Leander Varekamp in 2022. (Foto: Rob Smith.)

Lange wachttijd. Keer om. Automobilisten naar Maassluis zagen deze waarschuwing dit weekend op de A20, enkele honderden meters voor de afrit. Maar de informatie klopte niet, in elk geval op zondagmiddag niet.

Door Kor Kegel

Lange wachttijd. Keer om. Boven die vier woorden stond de afbeelding van een boot, zodat het duidelijk was dat de lange wachttijd er zou zijn voor de veerpont van Maassluis naar Rozenburg.

Wie zich niets van de waarschuwing aantrok en toch over de Laan 1940-1945 in Maassluis naar de Deltaweg richting veerpont reed, kon het meemaken dat hij maar één afvaart van de veerboot moest missen en daarna het dek op kon rijden. “Zeventien minuten wachttijd,” gaven navigatiesystemen aan.

Maar wie zich wel door de waarschuwing op de A20 liet beïnvloeden en inderdaad omkeerde om terug over de A20 ergens in Rotterdam een oeververbinding te vinden, kwam bedrogen uit.

De verkeerswegen van Schiedam naar Rotterdam stonden vol, geregeld met stilstaand verkeer. Rijkswaterstaat had al gewaarschuwd voor werkzaamheden op de Maastunneltraverse, zodat de Maastunnel een voorspelbaar obstakel was, maar achtereenvolgens waren ook de Erasmusbrug, de Willemsbrug en de Van Brienenoordbrug slechts met zeer grote vertraging te ‘nemen’. Omrijden via Rotterdam naar de overkant van de Nieuwe Maas kostte al gauw een uur tot anderhalf uur – op zondagmiddag.

Lange wachttijd. Keer om. Die waarschuwing had beter kunnen staan op de A20 van Maassluis naar Vlaardingen…in omgekeerde richting dus.

De Blankenburg maakte dit weekend minder overtochten dan een week eerder. In dat eerste weekend was er vanwege de afsluiting van de Beneluxtunnel grote druk op de veerdienst vanuit Rozenburg en voer de Blankenburg zo snel mogelijk heen en terug.

Maar afgelopen weekend, toen de Beneluxtunnel in omgekeerde richting afgesloten was en er meer verkeersdruk in Maassluis ontstond, hield de veerdienst de dienstregeling aan met vaste vertrektijden. Ook voer de Blankenburg ’s avonds niet lang door, maar werd het fiets- en voetveer Jorina ingezet.

De files voor de veerstoep in Maassluis beperkten zich grotendeels tot de Deltaweg langs ’t Hoofd, zodat er op het Havenplein bij de Koepaardbrug nauwelijks verkeershinder was. Voor de bewoners en bezoekers van ’t Hoofd viel het niet mee om in dit woonwijkje te arriveren. Autorijders maakten gebruik van het fietspad of gingen tegen de verkeersrichting in over de andere rijbaan.

Ter hoogte van de Joubertstraat hadden de wachtenden voor het veer naar Rozenburg wel een doorgang vrijgehouden. Het kwam echter voor dat een automobilist voorpiepte en – in plaats van naar ’t Hoofd te rijden – zich schaarde in de rij voor het veer. De nabije verkeershandhavers traden echter niet op tegen dit asociale rijgedrag.