Veelzijdigheid troef op Dag van de Amateurkunst

Nieuws
De Dag van de Amateurkunst werd dank zij alle medewerkenden een heerlijk feest.
De Dag van de Amateurkunst werd dank zij alle medewerkenden een heerlijk feest. (Foto: Patrick Wanders)

De grote zaal van het Muziektheater was geheel gewijd aan de Amateurkunst. Er was voor gekozen om alleen de grote zaal te gebruiken. Bij eerdere gelegenheden werd de andere zaal ook gebruikt door vele amateurkunstenaars. Maar zo kregen de muzikanten de rust om op te treden.

Door Cornelia Molendijk

Het ‘Rozenburgs Mannenkoor’ beet het spits af. Voor dit verslag kiezen we steeds een van de gezongen nummers. In dit geval: ‘Liefdesverdriet in Wales’. ‘Myfanway’ ( een première).

Luma Vocaal ensemble: Frank Giese aan de piano. Prachtige klanken uit Afrika, je wordt er als het ware in meegezogen. Het lied ‘Erile’ een ode aan het mooie Mozambique en Zimbabwe. Stichting Luma heeft drie grote projecten in Afrika. Ze verzorgen kinderopvang voor kinderen van 0-6 jaar. 300 kinderen krijgen per dag 2 maaltijden. ( kijk op de site van Luma)

Petra Slinger Hobo en (Hugo van Dalem, piano) speelden zonder verdere aankondiging een sonate van Francesco Geminiani en Adagio- Vivace. Een geweldige combinatie, deze twee musici.

Canticum Novum (Frank Giese piano) Uit hun repertoire kozen we ‘Abide with me’ (Blijf bij mij Heer, als straks de avond valt) eerbiedig gezongen. Leuk, dirigent Annemarie van Bragt eindigde traditiegetrouw het optreden met een Canon, een samenspel van publiek en koor.’Breathe soft ye winds, laat de wind zachtjes waaien, de wateren rustig stromen’.

Achterin de zaal waren verrassende kunstwerken te zien Allereerst waren daar de bijzondere pastels van Elly de Bruijn. 

Aan dezelfde lange tafel was de kunstenaar Hans Alblas aanwezig. Zijn kunstwerken, gemaakt van epoxyhars, gekleurd en tot mooie objecten gevormd. Met veel fantasie, een lust voor het oog. Zo maakte hij prachtige oorbellen. Van beide kunstenaars zullen we nog heel veel zien.

Het Rozenburgs Musicalkoor Guillare voerde het sprookje ‘Sneeuwwitje’ op. Ze vallen altijd op door hun schattige kostuums in mooie kleurtjes. Wat heeft hun Annet Copier een liefde en geduld met de kinderen, waardoor ze hun stinkende best doen te dansen, spelen en zingen op het toneel. Een schitterende prestatie.

Popkoor ‘Given’ o.l.v. Matthieu Smit. Ze hebben een eigen band, waardoor ze de pan uitswingen. ‘JouvGot a friend’ Een heerlijk optreden. Ze houden de muziek niet voor zichzelf, maar zijn te boeken voor verzorg en verpleegtehuizen. Alle stemmen, alten, tenoren, sopranen en bassen maken er samen een luchtig feestje van.

Koninklijke UDI bestaat 125 jaar. Dat zullen ze even laten horen.( Dirigent Ellen van den Berg.) Meteen trekt ze de aandacht, draait zich om en zegt: Wat is dat nou? Een violist op het dak’. De violist (Maarten Post) komt al spelend naar het orkest toegelopen. Van de andere kant nadert iemand met een klarinet. Hoe goed klinkt die viool boven het orkest uit! Ze spelen, hoe kan het ook anders:’ Fiddler on the roof’. Het applaus hierna weerklonk voor alle uitvoerenden.