Tragiek van Joodse Schiedammers

Algemeen
Ser Louis was altijd al geinteresseerd in geschiedenis en met name die van het jodendom. (Foto: Frank Willemse)
Ser Louis was altijd al geinteresseerd in geschiedenis en met name die van het jodendom. (Foto: Frank Willemse) (Foto: Frank Willemse)

SCHIEDAM - Al eerder schreef hij over de het wegvoeren en vermoorden van Schiedamse Joden in de Tweede Wereldoorlog. Maar ook erna en ervoor werden joden gediscrimineerd en verjaagd. Ook in Schiedam. Over die tragedie gaat het boek van Ser Louis over de geschiedenis van de Schiedamse Joden. Ook wil hij een monument voor deze vergeten Schiedammers.

‘’Stel je eens voor dat de politie voor je deur staat en dat je alles moet achterlaten. Gearresteerd en weggevoerd’’ vertelt Ser Louis geëmotioneerd. Dat gebeurde met alle Joodse Schiedammers in de Tweede Wereldoorlog. En vrijwel niemand keerde terug. ‘’Dat is je toch bijna niet voor te stellen’’, zo vraagt hij zich af. Vermoord om geloof en ras dat is wat het Jodendom haar hele geschiedenis is overkomen. Het joodse ras verspreidde (diaspora) zich over de hele wereld en werd maar zelden met rust gelaten. Ook Nederland kent een bewogen Joodse geschiedenis, vooral in Amsterdam en grote steden. Zoals Schiedam dat in 1786 toestond dat Joden zich hier als burger mochten vestigen. Meer dan 150 jaar maakte die kleine Joodse gemeenschap deel uit van die Schiedamse gemeenschap.

Zijn hele leven heeft Schiedammer Ser Louis (82) al ‘iets met geschiedenis’. Als geschiedvorser is hij bijna dagelijks in het Schiedamse archief aanwezig om ‘waarom’- vragen op te lossen. Zijn interesse in het Jodendom werd gevoed door discussies met predikant Ernst van der Waard in Kethel hoe Christenen vanaf het begin de Joden discrimineerden als de moordenaars van Christus.

Ook in Schiedam kwamen Joden terecht. In 1786 mochten zij als ‘buitenlander’ van het gemeentebestuur zich in Schiedam vestigen. Daar bouwden zij een geloofgemeenschap op met synagoge (Achter de Teerstoof) en begraafplaats (naast de ruïne). Beiden zijn gesloopt en buiten de Stolpersteine of struikelstenen is er niets meer wat aan de Joodse Schiedammers herinnert. Met dit boek hoop hij dat die tragische geschiedenis ook in Schiedam meer aandacht krijgt. Hij zou ook graag een klein monument zien in de Plantage op de plek waar de Schiedamse Joden werden verzameld en afgevoerd met hulp van de Schiedamse politie.

Zondagmiddag 26 november om 14.00 uur presenteert het Fonds Historische Publicaties dit boek in de bibliotheek. Speciale gast is prof. Van Praag (emeritus psychiater) zoon van de beroemde Schiedammer M. Van Praag die van 1920 tot 1961, hoofd Woningdienst en bouwen was. De zoon ontvangt het eerste exemplaar van ‘Een kleine geschiedenis van de Joden in Schiedam’. Erna te koop in de erkende boekhandel voor € 17,95.