Monument voor de werf die Schiedam op de kaart zette: Gusto

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Werf Gusto was ooit de grote werkgever voor Schiedam en de Gorzen. Met als toppunt 1800 werknemers die rond de jaren zestig werkten aan, toen nog, hightech bruggen, bagger- en offshore schepen. Na 70 jaar industriële voorspoed kwam er plots een einde door faillissement en sluiting. Net als Wilton Fijenoord. Vanaf 1978 werd de locatie gesaneerd waarbij hallen, kantoor en opstallen verloren gingen. Sinds 1982 herinnert niets aan de Maasdijk nog aan Gusto. Daarom de hoogste tijd voor een Gusto-aandenken met oud toegangshek.

Door Frank Willemse

SCHIEDAM - Zware klappen in de jaren 70 voor de industriestad Schiedam. De machtige werf Gusto viel om door crisis in de scheepsbouw en vertrek naar goedkope landen als Taiwan en Brazilië. Schiedam raakte in één klap twee belangrijkste werkgevers kwijt en duizenden fabrieksarbeiders stonden op straat die vaak van vader op zoon op de werf hadden gewerkt. De gemeente Schiedam kocht de grond om bedrijvenpark Nieuw Mathenesse te stichten. Zo vernietigden slopershamers de monumentale fabriekshallen uit 1905. En het kantoorgebouw met aan weerskanten de smeedijzeren toegangshekken. De sloper uit Schipluiden verkocht de inrichting met eikenhouten lambrisering en meubilair. Alleen het torentje en de hekken nam hij mee naar huis. Die stalde hij naast zijn woonboerderij, die zo een baken vormden in Midden Delfland.

Dirk Allewelt (65) ontdekte die Gusto-relikwieën twee jaar geleden in de polder bij Kethel. Navraag leerde dat de restanten door de nieuwe bewoner te koop waren gezet. Een buitenkans voor Allewelt die als jongen bij de werf werkte maar pas sinds kort de geschiedenis van Gusto wil ophalen. ‘’Schiedam en de Gorzen verdienen een herinnering aan de werf’’, zo betoogt hij. Samen met andere liefhebbers wil hij een monument voor de werf die Schiedam op de kaart zette als scheepswerfstad.

‘’Het koepeltje is na 40 jaar in weer en wind in slechte staat. Maar de andere schat, de toegangshekken, konden we wel aankopen. Nu nog geld en vergunning om een beeldmerk te plaatsen’’, meldt hij. Een plek is gevonden, naast de buitensluis en Koninginnebrug op het grasveldje met uitkijk op het voormalige Gustoterrein.

Het monument is vormgegeven door kunstenaar Sjef van Duin die de deuren plaatst in de oude omlijsting van de fabriekshal. Met de letters GUSTO die als Sinterklaasletters de entree sierden. Nu nog de financiële eindjes aan elkaar knopen en dan verzekert Dirk dat het monument er volgend jaar staat. Met, zo hoopt hij, bij de onthulling ex-leden van de Gusto-harmonie.