Boekbespreking: De ex-zoon - Sasja Filipenko

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Het boek van de week De ex-zoon door Sasja Filipenko van boekhandel Post Scriptum deze week is gelezen, beoordeeld door Ruud Aret.

Dictator Loekasjenko beroept zich erop dat zijn volk bestaat uit zonen en dochters van het vaderland dat hij al sinds 1994 repressief bestuurt. De titel van de roman Ex-zoon van Sasja Filipenko geeft aan dat de hoofdpersoon muziekstudent Frantsisk zijn vader heeft verlaten. Als 16-jarige wordt hij op weg naar een rockconcert, schuilend voor een heftige hagelbui, in een metrostation onder de voet gelopen en raakt in coma. Artsen, familie en vrienden hebben geen hoop meer dat hij nog wakker wordt. Op een persoon na: zijn oma, waarbij hij inwonend is. Haar liefde voor hem uit zij door tien jaar lang dagelijks aan zijn bed te verschijnen om hem haar stem te laten horen, voor te lezen en naar muziek te luisteren. Het is een wonder dat hij na 10 jaar uit zijn coma ontwaakt en hij heel snel revalideert. Er is veel veranderd; zijn vriendin is getrouwd met zijn beste vriend, zijn moeder heeft een nieuwe man, er loopt een broertje in huis rond en zijn grootmoeder is kort geleden overleden.
Wat niet veranderd is, is dat de grote dictator nog steeds met ijzeren hand zijn bevolking in toom houdt. Hoe gaat hij zij tweede leven inrichten? Zijn coma is een metafoor voor de politieke stilstand van Belarus die al veel langer dan tien jaar duurt. Filipenko gebruikt veel historische feiten in zijn roman. Het ongeval heeft werkelijk in 1999 in Minsk plaatsgevonden. Zo biedt Filipenko een kijkje in een waanzinnige wereld waar geweld en hypocrisie hand in hand gaan. En...dit cynische boek ligt niet in de Wit-Russische boekhandel.

Beoordeling Ruud: 8

Het boek is te koop bij:

Boekhandel Post Scriptum
Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH
Tel: 010 471 23 13

E-mail: info@postscriptum.nl

Kijk voor meer informatie ook op de website van de boekhandel: https://libris.nl/postscriptum