Mevrouw Loes Zuidgeest 101 jaar

Algemeen
Burgemeester Lamers feliciteert 101-jarige Mevrouw Loes Zuidgeest
Burgemeester Lamers feliciteert 101-jarige Mevrouw Loes Zuidgeest ((Foto: Marius Schinkel))

Mevrouw Louisa Johanna Zuidgeest wordt op 26 februari 1921 geboren in de binnenstad van Schiedam. 101 jaar later laat Loes, zoals ze meer dan eeuw wordt genoemd, burgemeester Lamers binnen in haar appartement in Nieuwland met een prachtige tuil bloemen in zijn handen.

“Van harte gefeliciteerd Mevrouw Zuidgeest met uw 101ste verjaardag. Ik feliciteer u ook met het feit dat u de eerste stadgenoot bent die ik bezoek nadat de corona regels zijn versoepeld. Dat verdient aan alle kanten een bloemetje.”

Krant

De 101-jarige Loes vond het bezoek van de burgemeester heel gezellig. “Het viel de burgemeester op, dat ik zo weinig verhuisd ben. Dat klopt, ik heb op twee adressen lange tijd tot volle tevredenheid gewoond. Dit appartement spant de kroon. Het is hier rustig. Ik heb goed contact met de buren.” Op hetzelfde moment komt de buurvrouw het ochtendblad brengen en ze vouwt meteen de was even op. “Die lezen we samen. Ik pluis de krant helemaal uit en maak de puzzels. Ik heb een abonnement op Margriet en ik lees ook het Stadsblad iedere week. Dat bewaar ik dan weer voor de zoon van mijn vriendin die in Maassluis woont. Weet je dat ik me geen moment verveel? Ik zet pas ‘s avonds de tv aan. Eerder heb ik geen tijd om te kijken. Ik kijk altijd 2 voor 12 en Per Seconde Wijzer. De talkshows wil ik wel volgen, maar ze praten zoveel door elkaar heen. Dat vind ik jammer. Dan raak ik de draad van het gesprek kwijt.”

THOR

Loes Zuidgeest wordt geboren op de Broersvest en doorloopt op leerplichtige leeftijd zeven klassen van de lagere school aan de Singel. Als ze negen jaar is wordt ze lid van gymnastiekvereniging THOR (Tot Heil Onzer Ribbenkast). “Ik ben lid gebleven tot de club ophield te bestaan. Ik was toen 74 jaar.” Na de lagere school rondt ze in Rotterdam de opleiding tot coupeuse af en werkt een paar jaar in een herenkledingzaak. “Later ben ik gaan werken bij drukkerij Roelants aan de Lange Haven. Ik controleerde trein- en buskaartjes en pakte ze in. Dat was leuk werk. Maar toen ik in 1943 ging trouwen werd ik ontslagen. Wij hebben kort bij mijn moeder ingewoond, maar kregen al snel een eigen woning in de Paulus Potterstraat.” Het echtpaar kreeg een zoon en een dochter. Mevrouw Zuidgeest viert haar 101e verjaardag in huiselijke kring met haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen.