HET SCHIEDAM VAN KOR KEGEL - International Dutch Distillers Festival

Algemeen
Kor Kegel
Kor Kegel ((Foto: Privé))

Toe maar, toe maar! Het kan niet op. Danny Vera, Bløf, Waylon en Di-rect komen naar Schiedam. Ze zorgen op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni voor de knallende afsluiter van het International Dutch Distillers Festival, door organisator Vivre Productions afgekort tot IDDF; dat ligt beter in de mond.

Er komen ook tributebands: The Billy Joel Experience en Brucified, een band die Bruce Springsteen naspeelt. De Vlaardingse gitarist Peter Bénard, oprichter van de Pink Floyd-tributeband Absolutely Floyd, legde me eens uit wat het verschil is tussen een coverband en een tributeband. Een coverband speelt nummers na van wereldbekende groepen, maar geeft er een eigen accentje aan. Een tributeband brengt, in tegenstelling tot een coverband, letterlijk een tribuut door de songs zo goed mogelijk te laten lijken op het origineel. Dus het zal op het terrein van de Glasfabriek zijn alsof Bruce Springsteen zelf optreedt.

Morgen begint de kaartverkoop al, laat Vivre-directeur Robert Boevé aan de Oostzeedijk in Rotterdam weten. Hij spreekt van een unieke locatie voor een festival. Dat is het inderdaad. Niet heel veel omwonenden, en op loopafstand van de Koemarkt waar de bussen en trams stoppen. Ideaal, als je na het festival nog even de rijke Schiedamse horeca in wilt. Laat je rijden!

Het zit er namelijk wel in dat de festivalbezoekers van heinde en ver komen – en dat kunnen de horecaexploitanten wel gebruiken. Vivre Productions werkt momenteel hard aan een lijst van deelnemende restaurants. Tijdens IDDF in Concert zal een aantal chefs pop-up-restaurants openen. Uiteraard zal het gedistilleerd een ingrediënt zijn in de culinaire gerechten. Het kan gaan om jenever, gin, wodka, kortom, IDDF zal niet een jeneverfestival zijn. Het wordt ook geen popconcert. Het wordt een heus festival, dus met muziek eten en drinken met een Schiedams karakter. Wel met een jeneverproeverij. En Schiedams ijs. En bonbons.

Maar ik had het over de knallende afsluiter. Dus er gaat het een en het ander aan het festival vooraf. Het IDDF begint met de Schiedamse restaurantweek. Van vrijdag 27 mei tot en met donderdag 2 juni pakken restaurants en andere horecagelegenheden in de stad uit met een bijzonder aanbod, ook met een toefje Schiedam in de vorm van een borrel. Gelijktijdig is er het IDDF Around Town. Bezoekers van de stad worden uitgenodigd om kennis te maken met Schiedam en zijn geschiedenis. Organisaties en bedrijven in de stad zetten hun deuren open en organiseren rondleidingen, concerten en evenementjes. Robert Boevé vindt het een prachtige kans voor liefhebbers van muziek, food en gedistilleerd om Schiedam beter te leren kennen.

Maar ik ben niet wereldvreemd of zo. Gisteravond natuurlijk geld overgemaakt voor Oekraïne.