Terugblik: Platina voor Aat en Riet Niehot

Algemeen
Burgemeester Lamers feliciteert Aat en Riet met hun platina huwelijk
Burgemeester Lamers feliciteert Aat en Riet met hun platina huwelijk (Foto: Marius Schinkel)

Aat Niehot en Riet Lammers gaven elkaar het jawoord op 28 februari 1952 in het stadhuis van Schiedam. Alles was in die tijd nog ‘op de bon’. Riet spaarde een mooie roze cocktailjurk bij elkaar, en Aat een trouwpak. Op geleende schoenen liepen ze samen naar het stadhuis op de Grote Markt. Geen koetsje, geen fotograaf, niets van dat alles. Alleen ’s avonds vierden ze een klein feestje met de buren.

Door Kathy Huitema

Op 28 februari 2022 waren Aat en Riet 70 jaar getrouwd. Het platina huwelijksfeest werd uitbundig gevierd in wijkcentrum De Erker, en ze trakteerden hun kinderen, klein- en achterkleinkinderen op een feestelijk diner bij Delphi.

Aat en Riet kennen elkaar al van jongs af aan. Ze waren buren. “Toen ik Riet voor het eerst zag had ze nog een strik in d’r haar. Toen ze zestien was ging ze kanoën met een jongen. Zijn boot was lek. Mocht Riet bij mij in de boot.” Het was meteen aan tussen die twee.

Liefdesvuur

Het liefdesvuur laaide op en dat is tot op de dag van vandaag gebleven. Riet vertelt over de begintijd: “Voordat wij trouwden hebben we een halfjaar samen gewoond. Dat deden we gewoon. Aat is drie jaar in Indië geweest. Hij kwam terug met niks. Onderweg bereikte hem het bericht dat zijn moeder was overleden. Dat was verdrietig thuiskomen. Ik werkte bij Akkertjes pijnstillers; via het arbeidsbureau kreeg Aat een baan bij de kabelfabriek in Delft.”

 Aat: “Daar heb ik 33 jaar gewerkt. Toen ging ik met vroegpensioen. Of ik dat erg vond? Nee hoor!”, grapt hij. “Kon ik de hele dag Riet achterna zitten!” Riet heeft lange tijd met heel veel plezier bij Kraamcentrum Vlaardingen gewerkt.

Zomerhuis

Het echtpaar Niehot overzomert al jaren op het Kruininger Gors. “Daar hebben we het zo naar ons zin. Wij tuinieren daar nog wel zelf, maar onze kinderen doen het zware werk. Zowel op het Kruininger Gors als hier is het op zondag een zoete inval. Het lijkt wel een bijenkorf bij jullie, zei pas nog iemand. Dat is het ook. We zitten vaak met z’n tienen aan tafel, en allemaal gezellig mee-eten.”

Tevreden

Het echtpaar Aat en Riet Niehot kijken genoegzaam terug op hun platina huwelijksjaren. “We hebben het al die jaren goed gehad, en nog. We hebben het gezellig samen, maken ruzie, maar we hebben elkaar vooral lief. We stappen met plezier ons 71e huwelijksjaar in!”