Bouw HavenVeste ligt tijdelijk stil.
Bouw HavenVeste ligt tijdelijk stil. (Foto: Artist Impression: PR)

Prijsopgave doen voor bouwprojectals HavenVeste is schier onmogelijk

Algemeen

De aannemers hebben het volste begrip. Stelliger nog, ze zijn opgelucht. De Frankelandgroep besloot de aanbesteding van HavenVeste tijdelijk stil te leggen. Het betreft hier de uitbreiding van Frankeland aan de kant van de Nieuwe Haven.

Door Kor Kegel

Oorzaak is de oorlog van Poetin tegen Oekraïne. Het heeft de toestand van de wereld nogal veranderd. Er zijn plotseling te veel onzekerheden over het beschikbaar komen van bouwmaterialen, levertijden en prijzen. Zo heeft Poetins War dus zelfs consequenties voor de huisvesting van de Schiedamse senioren. Ben de Koning, bestuurder van de Frankelandgroep: “De crisis in Oekraïne zorgt voor schaarste aan bouwmaterialen, ongekende prijsstijgingen – soms wel veertig procent! – en onzekerheid van leveringen van grondstoffen, halffabrikaten en bouwmaterialen.”

“Tel daar de buitengewoon hoge energieprijzen bij op, want voor de productie van materialen als stenen, cement en staal is veel energie nodig, en het mag duidelijk zijn dat niemand momenteel voor een groot bouwplan een prijsopgave wenst te doen”, zegt Ben de Koning. “Alles dat vandaag wordt uitgerekend, is morgen in deze roerige tijden weer volstrekt anders.”

“De huidige en nieuwe sancties tegen Rusland hebben invloed op de handel wereldwijd. Dat vergroot de onzekerheid over mogelijkheden en levertijden. De prijzen zullen nog verder worden opgedreven. Waarschijnlijk zullen we overal wel zien dat voorgenomen bouwwerken voorlopig niet van de grond komen”, zegt hij.

Stilleggen

Het was om deze redenen, dat de Frankelandgroep zich vorige week genoodzaakt zag de aanbesteding van het project HavenVeste tijdelijk stil te leggen. Bestuur en directie van de Frankelandgroep hadden met drie geselecteerde aannemers contact gehad over de toestand in de wereld en de gevolgen daarvan voor de lopende aanbesteding. De aannemers zijn het met de Frankelandgroep eens dat er momenteel te veel onzekerheden zijn. Met ieders begrip en instemming werd besloten om de aanbesteding tijdelijk stil te leggen.

Het plan HavenVeste voorziet in de realisatie van 62 woningen die in eerste instantie als verpleeghuisplaatsen benut gaan worden en voorts kantoren, leslokalen, behandelruimten, de uitbreiding van het restaurant van Frankeland en nieuwe fysioruimte. Het was de bedoeling nog dit jaar met de bouw te starten, maar dat schuift minstens een jaar op. Afhankelijk van de ontwikkelingen in de wereld wordt dinsdag 1 november 2022 als datum gehanteerd voor de hervatting van de gesprekken met de aannemers vooruitlopend op de feitelijke aanbesteding. De nieuwe uiterste datum voor inschrijving wordt dan maandag 16 januari 2023.
“Het is verstandig, maar leuk is anders!”, zeggen bestuurder Ben de Koning en directeur beheer Pepita Breugem van de Frankelandgroep.

Afbeelding
Inzittenden onder schot uit auto gehaald nadat omstanders een geweer zagen Algemeen 12 aug, 19:40
Afbeelding
Stadstuinieren zorgt voor verse groenten voor cliënten van de Voedselbank Algemeen 12 aug, 12:34
Afbeelding
Werk aan tramkeerlus start dinsdag Algemeen 12 aug, 11:03
Afbeelding
Jacques Tange dropt zijn unieke, niet verwisselbare digitale kunstwerken Algemeen 12 aug, 10:10
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Boek van de maand: Bonnie Garmus - Lessen in Chemie Algemeen 11 aug, 14:23
Afbeelding
‘Gaan zonder woord’, dat gebeurt niet in Schiedam Algemeen 11 aug, 12:34
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 11 aug, 08:14
Afbeelding
Pas op voor gezondheidsproblemen met de warmte! Algemeen 10 aug, 16:59
Afbeelding
Scootmobieltocht: ‘Schiedamse Bastaards’ op pad Algemeen 10 aug, 14:23
Afbeelding
Bouw in de groenste straat van Schiedam Algemeen 10 aug, 12:34
Afbeelding
‘Jong en oud’ leiden Ventura’s mannen Algemeen 10 aug, 07:58
Afbeelding
Het Schiedam van Kor Kegel: Droogte in Holland Waterland Algemeen 9 aug, 16:36
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.