In memoriam: Sjef Henderickx kort na val overleden

Algemeen
Sjef Henderickz is meer dan een halve eeuw een toonaangevende en inspirerende kunstenaar geweest.
Sjef Henderickz is meer dan een halve eeuw een toonaangevende en inspirerende kunstenaar geweest. (Foto: Joost Kalkhoven)

Op de dag dat hij van de gemeente zijn atelier in Tuindorp zou moeten verlaten, zondag 1 mei, is de zeer bekende Schiedamse kunstenaar Sjef Henderickx op 78-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in het Erasmus MC aan hersenletsel, opgelopen toen hij na de recente lintjesregen van de trap viel.

Door Kor Kegel

Het bericht van zijn overlijden kwam keihard aan bij al zijn collega’s, kunstliefhebbers en buurtgenoten in Kethel-Oost. Behalve een bijzonder productieve en hoog gewaardeerde kunstenaar was Sjef Henderickx een aimabel en vriendelijk mens, sterk geïnteresseerd in het Schiedam van vroeger en nu en in het werk van zijn collega’s. Hij heeft veel kunstenaars met raad en daad bijgestaan.

Hij was vorige week nog flink aan het werk. Tussen het Jenevermuseum en de Havenkerk wordt momenteel een kunstwerk van hem aangebracht. In de Locomotiefsteeg komen afdrukken van brandmerkijzers die gebruikt werden in distilleerderijen die Schiedam tot Jeneverstad hebben gemaakt. Sjef Henderickx was nog wel aanwezig bij de opening van een tentoonstelling hierover, maar de onthulling van zijn kunstwerk moet nog plaatsvinden.

Sjef Henderickx is in 1944 in Schiedam geboren. Van 1965 tot 1970 volgde hij de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam. Hij was docent aan de academie in Den Haag. Hij was medeoprichter van Stichting KunstWerkt Schiedam. Bekende werken van zijn hand zijn Het Lam in de Grote Kerk dat in 2010 werd onthuld door koningin Beatrix en het Verzetsmonument dat in 2020 in het Julianapark kwam te staan.

Het kenmerkte hem dat hij in alle bescheidenheid blij was met de waardering voor zijn goede vriend Joost Kalkhoven, die het V-monument technisch mogelijk had gemaakt. “Een kunstenaar kan wel wat verzinnen, maar het moet ook uitgevoerd kunnen worden”, zei Sjef Henderickx.

Ook in zijn woonomgeving in Kethel-Oost staan bekende kunstwerken van hem. In 2019 werd Sjef Henderickx benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Niettemin preste de gemeente Schiedam hem zijn atelier in de voormalige Sint Martinusschool in het wijkje Tuindorp te verlaten. Op 1 mei moest hij het lokaal ontruimd hebben. Het ging Sjef zeer aan het hart dat de gemeente Schiedam hem zijn creatieve broedplaats wilde ontnemen.

“Ambtenaren denken dat alle ateliers hetzelfde zijn en dat het niet uitmaakt waar je werkt. Ze begrijpen niets van waar je je inspiratie vandaan haalt”, zei hij. Het was zeer tegen zijn zin dat de gemeente Schiedam de school wil slopen. Met andere kunstenaars had hij een advocaat in de arm genomen. Hij was gelukkig getrouwd met kunstenares Ane Koczorowski. De rouwadvertentie is mede ondertekend door (klein)kinderen Tatja, Arne, Sandrijn, Bo en Morris Hendriks.