Kunstenaar Maarten Bel met de Buurtplaatjes en kat Willie.
Kunstenaar Maarten Bel met de Buurtplaatjes en kat Willie. (Foto: Aad Hoogendoorn)

Alle Schiedamse ‘Buurtplaatjes’ hangen in het Stedelijk Museum Schiedam | Wijken Welkom

Algemeen

Als de spaaractie van de Buurtplaatjes in een aantal Schiedamse wijken nog volop bezig is, hangt de bonte verzameling mensen ook in het Stedelijk Museum Schiedam. 

Vanaf 14 mei maken bezoekers kennis met alle Schiedamse ‘plaatjes’, iedereen kent vast wel iemand die meedoet. Bijvoorbeeld Lennox in de categorie ‘Mensen die de zin van het leven hebben gevonden’, en kapper Ingrid, die ooit een klant wegstuurde omdat zijn haar te veel klitten had. Later hoorde ze dat de ‘klittenman’ naar de hondenkapper was gegaan.

De tentoonstelling 

Een bonte verzameling gewone mensen loopt t/m 16 oktober 2022. Schiedammers die als ‘plaatje’ aan de Buurtplaatjes meedoen, kunnen als ze hun stickerboek bij de kassa laten zien, één keer gratis naar alle tentoonstellingen in het museum. Als ze iemand meenemen, dan hoeft die persoon ook niet te betalen.

Heropening 

“De tentoonstelling is meer dan een overzicht van Schiedammers”, zegt museumdirecteur Anne de Haij. “Het laat zien dat we meer met elkaar gemeen hebben dan we denken. We hopen dat mensen elkaar door dit kunstproject beter leren kennen en makkelijker een praatje maken.” De eerste dag van de presentatie valt samen met de feestelijke heropening van het museumgebouw, dat anderhalf jaar dicht was vanwege renovatie.

Wijken Welkom 

De Haij vertelt dat de openingsdag het begin vormt van Wijken Welkom, een nieuw initiatief waarbij het museum alle Schiedammers uitnodigt voor een feestelijke wijkavond. “Op zo’n avond kun je samen met je buren gratis een kijkje nemen in het museum. De hapjes, muziek en rondleiders komen uit je eigen wijk. We lopen samen naar het museum of komen je halen met een bus, net als bij een schoolreisje.”

Ideeën? 

Er zijn zes avonden voor Oost (10 juni 2022), Nieuwland (24 juni 2022), Zuid (15 juli 2022), Centrum/West (26 augustus 2022), Groenoord (9 september 2022) en de Noordrand, een aantal wijken bij elkaar (7 oktober 2022). De avonden duren van 19.00 - 21.00 uur. Voor vragen, opmerkingen of ideeën kan gemaild worden naar dorien@stedelijkmuseumschiedam.nl. 

De Buurtplaatjes is een samenwerking met kunstenaar Maarten Bel. Het werkt net als bij de voetbalplaatjes, alleen krijg je je stickers niet bij een grote supermarkt maar bij lokale ondernemers. En je spaart buurtbewoners in plaats van bekende voetballers. Na een eerste Buurtplaatjes-actie in Schiedam-Oost volgden boeken in de wijken Zuid/West, Centrum, Nieuwland en Noord. Samen tellen ze bijna vijfhonderd plaatjes. De spaaractie in Centrum, Nieuwland en Noord en loopt t/m 30 juni 2022. 

In het museum zie je onder de titel Een bonte verzameling gewone mensen bijna vijfhonderd plaatjes. Ook lees je de verhalen. ‘De Buurtplaatjes’ ontstond in het hoofd van kunstenaar Maarten Bel. Hij spaart tweedehands mokken en cd’s met walvisgeluiden en vroeg zich af waarom hij zijn buren zo slecht kent en wat hij daaraan kan doen. Bel: “Die twee dingen telde ik op en ik dacht: ‘Kon je je buren maar sparen!’”

Afbeelding
Ontmoet & Groet: Maarten Bel Algemeen 1 jul, 07:34
Afbeelding
Ouderwets brandje blussen, met een emmertje water in Prinses Beatrixpark Schiedam Algemeen 30 jun, 16:51
Afbeelding
De Fotowerkplaats via Tone & Image naar Huis van de Muziekfotografie Algemeen 30 jun, 14:23
Afbeelding
Coalitieakkoord levert kleurrijk beleid en liefst vier nieuwe wethouders op Algemeen 30 jun, 12:34
Afbeelding
Zwart Nazarethwandeling: op pad met de Historische Vereniging Schiedam Algemeen 30 jun, 07:09
Afbeelding
In Memoriam: Netty Hooghuis, roekeloos gastvrij Algemeen 29 jun, 14:23
Afbeelding
Ondernemersvereniging Passage Schiedam neemt officieel afscheid van oud-voorzitter Ed Vriethoff Algemeen 29 jun, 12:34
Afbeelding
Sportprijs voor toppitcher Algemeen 29 jun, 12:30
Afbeelding
Agenda voor Schiedam Algemeen 29 jun, 11:36
Afbeelding
Schiedam ontvangt 12 miljoen voor Nieuw-Mathenesse Algemeen 29 jun, 11:10
Afbeelding
Column Het Schiedam van Kor Kegel: Zwembad van het volk valt droog Algemeen 29 jun, 10:41
Afbeelding
Muziek maken is goed voor het kinderbrein Algemeen 29 jun, 09:00
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Schiedam Algemeen 27 jun, 14:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.