Kunstenaar Maarten Bel met de Buurtplaatjes en kat Willie.
Kunstenaar Maarten Bel met de Buurtplaatjes en kat Willie. (Foto: Aad Hoogendoorn)

Alle Schiedamse ‘Buurtplaatjes’ hangen in het Stedelijk Museum Schiedam | Wijken Welkom

6 mei, 14:23 Algemeen

Als de spaaractie van de Buurtplaatjes in een aantal Schiedamse wijken nog volop bezig is, hangt de bonte verzameling mensen ook in het Stedelijk Museum Schiedam. 

Vanaf 14 mei maken bezoekers kennis met alle Schiedamse ‘plaatjes’, iedereen kent vast wel iemand die meedoet. Bijvoorbeeld Lennox in de categorie ‘Mensen die de zin van het leven hebben gevonden’, en kapper Ingrid, die ooit een klant wegstuurde omdat zijn haar te veel klitten had. Later hoorde ze dat de ‘klittenman’ naar de hondenkapper was gegaan.

De tentoonstelling 

Een bonte verzameling gewone mensen loopt t/m 16 oktober 2022. Schiedammers die als ‘plaatje’ aan de Buurtplaatjes meedoen, kunnen als ze hun stickerboek bij de kassa laten zien, één keer gratis naar alle tentoonstellingen in het museum. Als ze iemand meenemen, dan hoeft die persoon ook niet te betalen.

Heropening 

“De tentoonstelling is meer dan een overzicht van Schiedammers”, zegt museumdirecteur Anne de Haij. “Het laat zien dat we meer met elkaar gemeen hebben dan we denken. We hopen dat mensen elkaar door dit kunstproject beter leren kennen en makkelijker een praatje maken.” De eerste dag van de presentatie valt samen met de feestelijke heropening van het museumgebouw, dat anderhalf jaar dicht was vanwege renovatie.

Wijken Welkom 

De Haij vertelt dat de openingsdag het begin vormt van Wijken Welkom, een nieuw initiatief waarbij het museum alle Schiedammers uitnodigt voor een feestelijke wijkavond. “Op zo’n avond kun je samen met je buren gratis een kijkje nemen in het museum. De hapjes, muziek en rondleiders komen uit je eigen wijk. We lopen samen naar het museum of komen je halen met een bus, net als bij een schoolreisje.”

Ideeën? 

Er zijn zes avonden voor Oost (10 juni 2022), Nieuwland (24 juni 2022), Zuid (15 juli 2022), Centrum/West (26 augustus 2022), Groenoord (9 september 2022) en de Noordrand, een aantal wijken bij elkaar (7 oktober 2022). De avonden duren van 19.00 - 21.00 uur. Voor vragen, opmerkingen of ideeën kan gemaild worden naar dorien@stedelijkmuseumschiedam.nl. 

De Buurtplaatjes is een samenwerking met kunstenaar Maarten Bel. Het werkt net als bij de voetbalplaatjes, alleen krijg je je stickers niet bij een grote supermarkt maar bij lokale ondernemers. En je spaart buurtbewoners in plaats van bekende voetballers. Na een eerste Buurtplaatjes-actie in Schiedam-Oost volgden boeken in de wijken Zuid/West, Centrum, Nieuwland en Noord. Samen tellen ze bijna vijfhonderd plaatjes. De spaaractie in Centrum, Nieuwland en Noord en loopt t/m 30 juni 2022. 

In het museum zie je onder de titel Een bonte verzameling gewone mensen bijna vijfhonderd plaatjes. Ook lees je de verhalen. ‘De Buurtplaatjes’ ontstond in het hoofd van kunstenaar Maarten Bel. Hij spaart tweedehands mokken en cd’s met walvisgeluiden en vroeg zich af waarom hij zijn buren zo slecht kent en wat hij daaraan kan doen. Bel: “Die twee dingen telde ik op en ik dacht: ‘Kon je je buren maar sparen!’”

Afbeelding
Jeu de boules-toernooi voor het goede doel bij Rotaryclub op 28 mei Algemeen 26 mei, 10:10
Afbeelding
Stolpersteine voor joodse Schiedammers Algemeen 26 mei, 08:23
Afbeelding
‘t Hoefijzer start kledinglijn ‘t Hoef: uitgaan in de kleren van je stamcafé Algemeen 25 mei, 16:16
Afbeelding
Tramlijn 21 moet geen buslijn worden Algemeen 25 mei, 14:23
Afbeelding
Liduinaprocessie vanuit de basiliek maakte zondag op velen indruk in Schiedam Algemeen 25 mei, 12:34
Afbeelding
Burgerinitiatief levert pumptrack op Algemeen 25 mei, 11:13
Afbeelding
Wanneer is jouw wijk in Schiedam aan de beurt voor een ‘Wijken Welkom’-feestje? Algemeen 25 mei, 06:30
Afbeelding
Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: ‘Wat een week achter de rug’ Algemeen 24 mei, 23:16
Afbeelding
Gekantelde vrachtwagen zorgt voor afsluiting A20 Algemeen 24 mei, 13:48
Afbeelding
Excelsior’20 verliest nipt Algemeen 23 mei, 14:23
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 23 mei, 12:34
Afbeelding
Varend Corso Westland 2022: dit is wat we weten Algemeen 23 mei, 10:05
Afbeelding
Dit jaar 3 grote verschillen Varend Corso met eerdere edities Algemeen 23 mei, 09:59
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.