Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: Weer nieuwe onderscheidingen

Algemeen
Joke Ballijns.
Joke Ballijns. (Foto: Privé)

In 2017 werd onze Koning 50 jaar en ter gelegenheid daarvan was er een receptie met alle andere gedecoreerden. Nu is het dus 2022 en een klein rekensommetje leert dat onze Vorst dit jaar alweer 55 jaar zou worden en dus tijd voor een nieuw feestje.
Op 26 april werden in de ochtend 16 onderscheidingen uitgereikt en in de middag was het de beurt voor de “ouwetjes”(smile) om te verschijnen in de foyer van Theater aan de Schie.
Natuurlijk was ik erbij, zeker als er iets gevierd wordt ben ik van de partij. Ruim voor aanvang waren er al mensen aanwezig (ook ik) en iedereen stond toch wel een beetje zenuwachtig in de rij.
De meeste mensen hadden hun medaille op, tenslotte zijn er maar weinig gelegenheden dat je hem op mag, ik heb hem lekker veilig thuisgelaten in de doos. Ben als de dood zo bang dat ik hem verlies. Wij werden ontvangen door onze burgemeester en kregen daarna deskundig uitleg over van alles van het Koningshuis maar vooral over protocollen van dhr. Henrik de Groot.
Nu ben ikzelf niet zo van protocollen, ik ga al snel over op de populaire voet, zeker als ik mij ergens thuis voel. Maar denk niet dat ik moet vragen om een bakkie, als ik na een half uur nog niets te drinken heb gehad, maar dat er zoveel protocollen zijn, had ik zeker niet verwacht. Nu wist ik niet het verschil in de gradaties van de onderscheiding, maar Henrik de Groot legde het vakkundig uit.
Word je lid van de Orde van Oranje-Nassau als je plaatselijk veel betekend hebt, meestal vrijwilligers, maar word je benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau dan heb je de onderscheiding verdiend door regionale of zelfs landelijk uitstraling en betekenis. Het is maar dat u het weet, want verschil moet er zijn.
Men kon een foto laten maken met het Koningspaar, als een soort van hologram, zag er geweldig uit, helaas was ik te laat en was men al aan het afbreken, in 2027 krijg ik misschien weer een kans. Met als aandenken een koffiemok met de afbeelding van de Koning, kwam weer een einde aan een leuke middag.
Ook afgelopen week kon ik mijn neus nergens laten zien of ik werd aangesproken over het verdwijnen van lijn 21, gelukkig is het nog steeds een voornemen en geen vaststaand feit, maar het enige dat ik kan doen is een mailtje te sturen naar Metropool Regio.
Dat heb ik dus gedaan met als bijsluiter de afgelopen twee columns en nu maar hopen dat zij het niet alleen lezen, maar vooral actie gaan ondernemen, want zo moeilijk kan het niet zijn.
Volgens mij hoeven ze niet eens te wachten tot eind 2023, maar kunnen ze lijn 21 en 24 gelijk samen gaan laten rijden, hulp bij een reisschema heb ik ook aangeboden, dus blijft er maar een ding over en dat is even afwachten.
Tot volgende keer.