Gunay Uslu komt zeker terug naar ons museum

Algemeen
Isa Lou, deelnemer aan het project buurtplaatjes, knipt samen met staatssecretaris Gunay Uslu (rechts) het lint door voor de heropening van het Stedelijk museum zaterdag onder toeziend oog van museumdirecteur Anne de Haij (links).
Isa Lou, deelnemer aan het project buurtplaatjes, knipt samen met staatssecretaris Gunay Uslu (rechts) het lint door voor de heropening van het Stedelijk museum zaterdag onder toeziend oog van museumdirecteur Anne de Haij (links). (Foto: Paul Meuldijk)

Ze verrichtte zaterdag de officiële opening van het Stedelijk Museum Schiedam, maar ze komt zeker terug om alles nog eens rustig te beleven. De staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, vindt het er ‘fantastisch’.

door Kor Kegel

Een van de bijzondere tentoonstellingen in het gloednieuwe museum is die van Zoro Feigl, ‘Zonvonkengesproei’. De staatssecretaris was onder de indruk van zijn werk, waarbij je dingen ziet die niet kunnen of die anders zijn dan je denkt. Zo heeft hij een installatie gemaakt waarbij water omhoog druipt. Gunay Uslu nam samen met de kunstenaar plaats onder een doorzichtig scherm, waarop honderden kogeltjes heen en weer rollen. Maar de manier waarop ze rollen doet denken aan een spreeuwenzwerm. Je ziet de fraaiste capriolen en het werkt bijna meditatief. In de drukte van de heropening nam de staatssecretars wel de tijd om even onder dat kunstwerk te gaan zitten, samen met Zoro Feigl, maar, zei ze, “ik kom zeker nog eens terug om rustig onder dat kunstwerk te gaan liggen en te zien wat het met me doet.”

Lokaal

Het was gezellig druk op de eerste dag dat het museum weer open was. Niet hectisch, maar wel vol beweging met artiesten die in sommige zalen en buiten optraden. Burgemeester Cor Lamers en ‘Buurtplaatjes’ Ingrid en Isa Lou hielpen de staatssecretaris bij de openingshandeling, waarbij linten werden doorgeknipt. Ze prees het vrije en gastvrije karakter van het Schiedamse museum, het vooruitstrevende karakter en de durf om naast beeldende kunst ook de lokale historie onder de aandacht te brengen, op een manier die veel mensen aanspreekt. Cultuur in de breedste zin van het woord, dat vind je in het Stedelijk Museum Schiedam. En tegelijk zijn er kunsttentoonstellingen van hoge kwaliteit, waarvoor ook internationale belangstelling bestaat. De restauratie heeft ook het gebouw zelf goed gedaan. Het is lichter, het heeft een betere logistiek, en buizen en leidingen zijn weggewerkt achter voorzetwanden waardoor de zalen aan voornaamheid hebben gewonnen. Allemaal elementen, die afgestudeerd cultuurhistorica Gunay Uslu sterk aanspreken. Ook dat komt ze nog eens ondergaan.