Actie tegen geluidhinder en luchtvervuiling door het vliegverkeer.
Actie tegen geluidhinder en luchtvervuiling door het vliegverkeer. (Foto: BTV)

‘Schiedam is in het pak genaaid’

Algemeen

Chris Zijdeveld spreekt ronduit van de firma List & Bedrog. Hij vindt de ongebreidelde groeizucht van Rotterdam The Hague Airport ongehoord en onbeschaamd. En dat de regering eraan meewerkt, “komt erop neer dat de Schiedammers in het pak zijn genaaid”, zegt hij.

Door Kor Kegel

Hij is niet politiek actief meer, maar niet veel Schiedammers hebben zo’n groot geheugen aan de besluitvorming van de overheid in vorige decennia. Chris Zijdeveld werd PvdA-wethouder in Schiedam in 1974, hetzelfde jaar waarin het Streekplan Rijnmond werd vastgesteld. In dat roemruchte streekplan werd vliegveld Zestienhoven, zoals het toen nog heette, geheel weg bestemd. Chris Zijdeveld kreeg de portefeuille ruimtelijke ordening en milieu en stond voor een flinke bouwopgave in Schiedam-Noord.
“Ik heb mij door alle belangrijke bewindspersonen in die tijd laten verzekeren dat het Streekplan Rijnmond zou worden uitgevoerd”, zegt hij. “Minister Hans Gruijters, bestuurslid Cees Roozemond van het Openbaar Lichaam Rijnmond, allen garandeerden ze dat het streekplan zou worden uitgevoerd en dat het vliegveld zou verdwijnen. Op basis daarvan zijn we in Schiedam gekomen tot de stadsuitbreiding in Woudhoek en Spaland. Maar het vliegveld is gebleven. En nu het als Rotterdam The Hague Airport ongebreidelde uitbreiding van de luchtvaart wil, is dat in volkomen tegenstelling tot wat Schiedam was beloofd.”
De oud-wethouder heeft daarom alle begrip voor de recente acties tegen vervuiling en lawaai, veroorzaakt door de luchthavens in Nederland. Hij heeft zich aangesloten bij de Bewonersgroep Tegen Vliegtuigoverlast (BTV), tegenwoordig voorgezeten door oud-statenlid Alfred Blokhuizen uit Spijkenisse. Deze wijst erop dat ook Zuid-Holland-Zuid overlast ondervindt van RTHA en dat de hinder dus bepaald niet beperkt blijft tot de directe omgeving van Zestienhoven.
Een week geleden was er in de Aleidazaal een informatieve bijeenkomst met John Witjes, die als bewonersvertegenwoordiger van Schiedam mag meepraten over de toekomst van RTHA. “Maar het mag alleen gaan over het voortbestaan en uitbreiding van de luchthaven”, zegt Chris Zijdeveld. “De kalkoen mag meepraten over het kerstdiner, maar wel onder de voorwaarde dat het hoofdgerecht kalkoen is…”
RTHA dreigt volgens hem de vuilnisbak van Schiphol te worden. “Maak er liever een mooie parkstad van.”

Afbeelding
Ontmoet & Groet: Maarten Bel Algemeen 1 jul, 07:34
Afbeelding
Ouderwets brandje blussen, met een emmertje water in Prinses Beatrixpark Schiedam Algemeen 30 jun, 16:51
Afbeelding
De Fotowerkplaats via Tone & Image naar Huis van de Muziekfotografie Algemeen 30 jun, 14:23
Afbeelding
Coalitieakkoord levert kleurrijk beleid en liefst vier nieuwe wethouders op Algemeen 30 jun, 12:34
Afbeelding
Zwart Nazarethwandeling: op pad met de Historische Vereniging Schiedam Algemeen 30 jun, 07:09
Afbeelding
In Memoriam: Netty Hooghuis, roekeloos gastvrij Algemeen 29 jun, 14:23
Afbeelding
Ondernemersvereniging Passage Schiedam neemt officieel afscheid van oud-voorzitter Ed Vriethoff Algemeen 29 jun, 12:34
Afbeelding
Sportprijs voor toppitcher Algemeen 29 jun, 12:30
Afbeelding
Agenda voor Schiedam Algemeen 29 jun, 11:36
Afbeelding
Schiedam ontvangt 12 miljoen voor Nieuw-Mathenesse Algemeen 29 jun, 11:10
Afbeelding
Column Het Schiedam van Kor Kegel: Zwembad van het volk valt droog Algemeen 29 jun, 10:41
Afbeelding
Muziek maken is goed voor het kinderbrein Algemeen 29 jun, 09:00
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Schiedam Algemeen 27 jun, 14:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.