Met familie en buren naar het Stedelijk Museum Schiedam

Algemeen
Er is van alles te doen tijdens de Wijken Welkom-avonden.
Er is van alles te doen tijdens de Wijken Welkom-avonden. (Foto: Stedelijk Museum Schiedam)

Na het succes van de eerste Wijken Welkom-avond staat op vrijdag 24 juni de wijk Nieuwland centraal. Bewoners kunnen deze avond gratis naar het museum samen met hun familie en buren. 

Dorien Theuns, stadsprogrammeur van het museum:  “Veel Schiedammers hebben misschien geen idee dat er een museum in hun stad is, waar dat staat en wat er te zien en doen is. Of ze denken dat het niet iets voor hen is.” Nu het gebouw er zo mooi uitziet, grijpt het museum de kans om ook die Schiedammers welkom te heten. Onder de titel Wijken Welkom zijn er deze maanden zes gratis buurtfeesten, telkens voor een andere wijk. “Op zo’n avond kun je van alles doen”, vult museumdirecteur Anne de Haij aan. “Het voelt waarschijnlijk als een soort schoolreisje maar dan met je familie en de buurt.” 

Op 10 juni was de aftrap met Wijken Welkom-Oost. Tijdens de avond van Nieuwland kun je luisteren en kijken naar een Saz-speler, hiphop, linedance en popkoor Pleasure. Ook loopt een serbetschenker rond.

Gouden ticket

“Woon je in Nieuwland dan kun je deze avond zelf naar het museum komen of samen met ons erheen lopen,” vervolgt Theuns. “We verzamelen om 18.40 uur bij Wijkhuis Dreesplein. Daar kun je genieten van kleine hapjes, gemaakt door Turkse en Roemeense vrouwen van de vrijwilligers kookclub Dreesplein, drankjes, muziek en meer. Ben je slecht ter been dan halen we je op met de bus.” De avond duurt van 19.00 tot en met 21.00 uur. “We hebben gouden tickets met praktische gegevens als wanneer en hoe laat de Wijken Welkom-Nieuwland begint”, vertelt Theuns.

Geen kaartje nodig

“Zonder kaartje heb je ook toegang, maar via het uitdelen van de gouden tickets kunnen we tellen hoeveel mensen er ongeveer komen. Wil je je per mail opgeven - niet nodig maar wel fijn voor ons - dan kun je mailen naar dorien@stedelijkmuseumschiedam.nl en Brenda Flapper (bflapper@dock.nl).”

‘Wij zorgen voor genoeg busplekken’

“Je kunt je ook opgeven bij de balie van Wijkhuis Dreesplein of bij de Kansenfabriek. Gaat lopen niet zo makkelijk en wil je dat we je ophalen? Geef dat dan zeker door. Dan zorgen we dat er genoeg busplekken zijn.”

Alles uit wijk

Elke Wijken Welkom kent een ander programma; hapjes, muziek, dans... alles komt uit de wijk. Tijdens de avond van Nieuwland kunnen Schiedammers luisteren naar een Saz-speler, een saz is een snaarinstrument dat in Turkije heel populair is. Kinderen die op saz-les zitten, komen ook spelen en wie wil mag het zelf proberen. Ook het popkoor Pleasure uit Nieuwland treedt op. Dorst? Een serbetschenker loopt rond en schenkt met de sierlijke tuit van een enorme pot op zijn rug een glaasje van deze fruitige, bloemige drank in.

Van hiphop tot linedance

Er zijn deze avond verschillende optredens. Serchel, een Nederlandse rap-artiest die in Nieuwland opgroeide, laat van zich horen en dat geldt ook voor 010 Hiphop met verschillende dansers uit de wijk. Behalve hiphop zorgt ook de linedance groep van Tante Sjaan voor gezelligheid.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de stad, kan een kijkje nemen in het nieuwe Panorama Schiedam. Of lopen over de bewegende vloer van kunstenaar Zoro Feigl. Al zijn kunstwerken bewegen en betoveren een beetje, zoals een soort oranje ‘muur van spetterend water’ en een zwerm vogels die boven je hoofd vliegt.

Rondleidingen

De hele avond zijn er rondleidingen van een museumdocent. En van jonge Schiedammers uit groep 7 of 8 van basisschool Ababil. De scholieren leiden eerst hun ouders rond aan de hand van een zelfgemaakte plattegrond. Hebben ze daarna zin om door te gaan, dan kunnen ze andere Nieuwlanders rondleiden. Kinderen zijn van harte welkom: in het nieuwe Atelier is er van alles te doen en maken voor families.

Na Oost en Nieuwland volgen Zuid (15 juli), Centrum/West (26 augustus), Groenoord (9 september) en de Noordrand, een aantal wijken bij elkaar (7 oktober). De avonden duren van 19.00 - 21.00 uur.

De eerste Wijken Welkom-avond in Nieuwland was een groot succes.