Jong kunstcollectief exposeert in SodaFabriek over seks en spiritualiteit

Algemeen
Spiritualisme in de ogen van de Georgische kunstenaar Nino Khundadze.
Spiritualisme in de ogen van de Georgische kunstenaar Nino Khundadze. (Foto: Nino Khundadze)

Onder de twee daken van de SodaFabriek aan de Makkerstraat 3-5 is vanaf zaterdag een tentoonstelling te zien, waar een jong kunstcollectief werken vertoont die met seksualiteit en de spirituele wereld te maken hebben. Met videokunst, schilderijen en performances geven ze vorm aan het thema ‘No Taboo’.

Door Kor Kegel

En zo heeft Schiedam er weer een expositieruimte bij. Een half jaar geleden plaatste Peter van Velzen van Restauro Architecten een oproep aan ondernemende jonge kunstenaars. “Delen is het nieuwe hebben,” zei hij erbij.

Dat sprak de Maassluise kunstenaar Art Stoop wel aan. “Het gaat om een gemeenschappelijk doel. Ik wil materiaal en ervaringen delen. Toen Peter en ik kennismaakten, voelde ik aan dat ik me als loyaal persoon moet bewijzen. Ik maakte een banner voor de buitenkant van de SodaFabriek en een protestbord tegen de oorlog in Oekraïne. Ik hielp met de inrichting waar ik kon. Nu zijn we plannen aan het bekokstoven voor een artist in residence en hopelijk een groot aantal kleine tentoonstellingen,” zegt Art Stoop.

Hij is collectiefgenoot van het Bookmark Artist Collective. Dat is aan het begin van de coronacrisis gaandeweg ontstaan na een ‘open call’ van de Israëlische kunstenares Einat Moglad. Via Zoom-workshops gaf en begeleidde ze opdrachten en dat viel bij de deelnemers zo in de smaak, dat ze na een kwartaal hard werken al een scala aan kunstwerken hadden opgebouwd die ze digitaal tentoonstelden. 

“Dit samenkomen bracht ons zo veel gelukzaligheid dat we besloten er meer mee te doen,” vertelt Art Stoop. “We startten een collectief. Er zijn inmiddels wel wat kunstenaars afgevallen, omdat ze het na de coronacrisis weer drukker kregen met werk of studie. Maar door ons uitbreidende netwerk kwamen er ook kunstenaars bij. Nu zijn we met een stabiel aantal van tien kunstenaars die de koppen bij elkaar blijven steken.”

Innerlijk welzijn

Je kunt Art Stoop wel beschouwen als de spil tussen de SodaFabriek en het Bookmark Artist Collective. Hij heeft zich opgeworpen als organisator en curator. “We hadden al een magazine en een digitale tentoonstelling over spiritualiteit gehad . Daarna gingen we ons meer richten op het innerlijke welzijn. Toen de lockdowns over waren en we ons weer wat vrijer voelden, kwam het Idee bij me op om onszelf in de puurste vorm te uiten. We hebben allemaal onze eigen ervaringen met seksualiteit en ik vond het motiverend om iedereen zo vrij mogelijk te laten hoe ze er uiting aan willen geven.”

Ervaren

Elke kunstenaar heeft zo z’n eigen kunststijlen en vormen. Er zijn drie videokunstwerken van Nino Khundadze uit Georgië, Paulius Sliaupa uit Litouwen en Subhash Maskara uit India. Soms is er een combinatie met een installatie, zoals van Kim de Weijer uit Nederland. Hier wordt uitgebeeld hoe vrouwen zich in hun seksualiteit zich voelen door hoe mannen naar ze kijken. In elke cultuur wordt seksualiteit anders ervaren en daar heeft Subhash Maskara een kunstwerk van gemaakt.

Andere kunstenaars kozen voor de teken- of schilderkunst om hun indrukken vorm te geven. Fitz Simmons uit Amerika heeft ervoor gekozen om haar worsteling met haar eigen gender te uitten in een schilderij dat zich goed zou lenen voor een horrorvoorstelling of comic universum.

Nandini Kamalakar uit India koos ervoor om haar gevoel wat subtieler over te laten komen in tekeningen van symbolische waarde tegen een religieuze achtergrond.

Groots

Kojo Biney uit Ghana en de Engels-Italiaanse kunstenares Maria di Gaetano hebben het verzoek van Art Stoop om het groots aan te pakken heel letterlijk genomen, Kojo door twintig doeken op te sturen met de opzienbarende kleuren en symbolen van de Afrikaanse cultuur en Maria door een workshop te organiseren rondom een kunstwerk dat vijftien meter de hoogte in gaat, dwars door de vier etages van een van de twee pakhuizen waar de Sodafabriek uit bestaat.

Analia Adorni uit Argentinië verrast met een installatie die ze ter plekke gaat maken. Art Stoop zou zelf een performance doen met Kim de Weijer, maar door longcovid is ze er niet sterk genoeg voor. “Dus gaan we nu de kostuums en bouwwerken etaleren die we van plan waren om te gebruiken. Ik heb er een schilderij van eigen makelij aan toegevoegd, dat moet uitdrukken wat mijn worsteling is met mijn onbekwaamheid in de wereld van relaties en in het bijzonder de connecties die je kunt hebben met verschillende vrouwen.”

Hij ziet in feite de hele tentoonstelling ‘No Taboo’ wel een beetje als zijn kunstwerk. “Ik heb overal wel een beetje invloed in gehad.”

Twee leden van Bookmark zenden nog werk in: Anirban Mishra uit India en Einat Moglad uit Israël. Nadrukkelijk worden kunstenaars uit de regio uitgenodigd een bijdrage te leveren. Miho Bruin uit Hoek van Holland heeft daar al gehoor aan gegeven.

De tentoonstelling gaat zaterdag open om 16.00 uur. Om 17.30 uur is er catering met eten uit alle windstreken. Toegang is gratis; donaties worden op prijs gesteld. Terwijl is er een spirituele drumsessie, uitgevoerd door Brian van Weijen en Mirjam Boomert. De expositie duurt tot zondag 21 augustus.