Frans Schaap terug op trainingsveld

Algemeen
Frans Schaap moest er even nadenken, maar zei ja tegen FC Rijnstreek. "Het is eervol, dat ze mij gevraagd hebben.”
Frans Schaap moest er even nadenken, maar zei ja tegen FC Rijnstreek. "Het is eervol, dat ze mij gevraagd hebben.” (Foto: Mischa Keemink/WaterwegSport)

Stilzitten is niet bepaald een dingetje voor Frans Schaap. Hoewel hij inmiddels al enige jaren ambteloos trainer is, is hij toch altijd onderweg. Met zijn kleinkind naar het voetbal, met zijn echtgenote de leeftocht inslaan, om vervolgens de zaterdag. in de tijd die rest, al keuvelend ergens langs de lijn vol te maken.

Dan melden de voetbalwandelgangen plotsklaps, dat de Schiedammer zijn trainerskloffie weer uit kast gaat halen: Hij gaat aan de slag bij het in deze regio volkomen onbekende FC Rijnstreek uit Nieuwerbrug, een dorp in Zuid-Hollands Groene Hart met nog geen 2000 inwoners. Een club ook, die tot voor kort niet eens een standaardelftal telde. “Het schijnt, dat enkele spelers uit het vierde, het bestuur gevraagd hebben om toch weer een eerste elftal in te schrijven.” 

En daar hoort een gedreven trainer bij. “Hoe ze mij op het spoor kwamen? Ze kenden me uit de tijd, dat ik Hermandad trainde. De onderlinge wedstrijden waren altijd gezellig”, herinnert hij zich. 

‘Ik heb er zin in en zie het als een uitdaging’

“Hingen ze aan de lijn: of ik zin had. Daar heb ik toch een paar nachtjes over moeten slapen. Het bleef trouwens niet bij dat ene telefoontje. Het waren volhouders: ze bleven bellen.”

“Geen idee wat me er te wachten staat: ik ken er geen speler. Ik weet, dat ze met het vierde bijna kampioen werden. Nu willen ze als eerste elftal een herstart maken. Niemand heeft hoge verwachtingen. Hooguit de wens om het naar de zin te hebben. En daar mag ik aan meehelpen”, schetst Schaap. “Het is eervol, dat ze mij ervoor gevraagd hebben. Ik zie het als een uitdaging en kijk er echt naar uit om weer op het trainingsveld te staan.”