Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen bij Babbersmolen

Algemeen
Babbersmolen op het complex Vijfsluizen.
Babbersmolen op het complex Vijfsluizen. (Foto: Facebook Babbersmolen)

Tijdens de Nature Impact Days op 26 tot en met 28 augustus kunnen jongeren in Zuid-Holland een weekend lang op verschillende locaties klussen doen om kennis te maken met natuur en groen vrijwilligerswerk. Via de Nature Impact Days maken jongeren van 18 tot 35 jaar op een laagdrempelige manier kennis met natuur en groen vrijwilligerswerk.

Het event wordt georganiseerd voor en door jongeren. Samen met lokale organisaties hebben ze een aantal inspirerende klussen uitgezocht. Door mee te doen aan de Nature Impact Days help je de natuur in de buurt een handje, ontmoet je andere jongeren, en leer je iets over de natuur. Aanmelden kan op de website www.natureimpactdays.nl. Daar staat wat er in de buurt te doen is en is er een mogelijkheid om in inschrijven. Er kunnen per locatie een beperkt aantal deelnemers meedoen.

In Schiedam neemt de Babbersmolen deel, gevestigd op Volkstuincomplex Vijfsluizen 2A. Tien jongeren kunnen hier natuurklussen uitvoeren op zaterdag 27 augustus van 9.30 uur tot 14.30 uur. Die dag moet er onderhoud gepleegd worden aan het polderlandschap met wilgengriend, eendenkooi, kleidijk en de waterloop.

Oud cultuurlandschap

Het historisch molenerf van de Babbersmolen en het naastgelegen vlietland laten zien hoe een kleinschalig agrarisch landschap allerlei minibiotopen oplevert die goed zijn voor een grote biodiversiteit. Insecten laven zich aan wilde bloemen zoals kattenstaart, zwanen broeden tussen het riet aan de waterkant en jonge vissen schuilen tussen de lisdoddes in de waterloop.

Wisselende werkzaamheden

De molenaar en de vrijwilligers kunnen wel wat hulp gebruiken bij het in stand houden van dit historisch landschap. De werkzaamheden zijn heel afwisselend gedurende het jaar. Ook tijdens de Nature Impact Days kunnen verschillende dingen gedaan worden. Er zal bovendien wat worden verteld over het gebruik van het landschap. Voorbeelden van klussen zijn:
- Sloten: verwijderen van lisdoddes om waterdoorstroming te verbeteren
- De takkenril aanvullen met snoeimateriaal
- De wilgengriend opschonen voor het najaar
- Onkruid verwijderen op het pad
- Gemaaide pitrus in rijen harken om te drogen
- Hout verwerken voor verder gebruik

Dagprogramma

Op de Nature Impact dag bij de Babbersmolen is er een dagprogramma. Inloop met koffie/ thee en wat lekkers om 9.30 uur. Daarna uitleg werkzaamheden, waarna er gestart wordt om 10.00 uur. Om 12.00 uur is er een lunch aangeboden door de molenaar en de vrijwilligers van de Babbersmolen. Om 12.30 uur vervolg werkzaamheden en om 14.30 uur opruimen.

De Babbersmolen is op zaterdagen ook open voor publiek en op deze middag vinden er bij de molen leuke extra activiteiten plaats. Voel je vrij om daar eens rond te kijken. Onze vrijwilligers kunnen een rondleiding geven. Er zijn gereedschap en werkhandschoenen aanwezig, wie het fijn vindt kan eigen handschoenen meenemen. Let op: in de wilgengriend staat ook een bijenkast. Jongeren die niet de gehele dag kunnen komen, moeten dit even laten weten. Dan kan er gekeken worden of een kortere tijd haalbaar is.

De molen is te bereiken met de fiets: doorrijden tot op het molenerf. Met het OV: metrostations Nieuwland of Troelstralaan. Vanaf daar is het 15 minuten lopen. Met de auto: navigeer op Burgemeester van Haarenlaan 1240, Schiedam. Dit komt dan achter een woonflat uit; iets verderop rechts is een groot parkeerterrein, loop linksaf langs het water op het rode fietspad, dan is de molen al zichtbaar aan de overkant. 

Over de Babbersmolen

De Babbersmolen is een oude poldermolen uit 1710, midden in stedelijk gebied. Op het molenerf en in de directe omgeving is een kleinschalig historisch cultuurlandschap weer tot leven gewekt. Er is bijvoorbeeld een wilgen kweekbos, eendenkooi, natte weide, sloten, moestuin en kippen.
Bezoekers ervaren hoe een poldermolenaarsgezin vroeger leefde van en met de natuur. Kennis die veelal verloren is gegaan maar hier herontdekt kan worden: welke kruiden en planten zijn te gebruiken. Hoe maak je groente in voor de wintermaanden? Hoe gebruik je een zeis voor natuuronderhoud?
Het ouderwetse ‘rommelige’ boerenlandschap zorgt voor een grote biodiversiteit die vroeger vanzelfsprekend was, maar nu hard achteruit holt.
Door mee te helpen bij het landschapsonderhoud leer je hoe de mensen vroeger van en met de natuur leefden. “De natuur biedt heel veel en door verstandig gebruik put je haar niet uit. Daar kunnen we tegenwoordig nog iets van leren.”

Aanmelden

Meld je aan voor de Nature Impacts Days bij de Babbersmolen via de website: www.natureimpactdays.nl. Nature Impact Days is een gezamenlijk initiatief van het Zuid-Hollands Landschap, IVN Natuureducatie en de Groene Motor en wordt medegefinancierd door de Provincie Zuid-Holland en Fonds 1818.