Boek van de maand: Bonnie Garmus - Lessen in Chemie

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Het boek van de maand is het boek ‘Lessen in Chemie’ geschreven door Bonnie Garmus. Gerben de Bruijn van Boekhandel Post Scriptum heeft dit keer het boek gerecenseerd.

‘Dit heerlijke zomerboek neemt ons mee naar het begin van de jaren zestig. Bijna een mensenleven ver, maar soms ook nog herkenbaar dichtbij. Hoofdpersoon is Elizabeth Zott. Zij is briljant scheikundige; een vrouw in een mannenwereld, die haar best moet doen om meer te betekenen dan de koffie.

Dan ontmoet ze Nobelprijskandidaat Calvin en ze vallen voor elkaar. Maar zoals het leven kan zijn: hij overlijdt bij een stom ongeluk en laat haar achter, ongewild zwanger en met een hond.

Vanaf dat moment staat Elizabeth weer op nul. Geen werk en weinig inkomen. En een kind.Maar samen met een paar kennissen weet ze stand te houden. Zeker op het moment dat ze ontdekt wordt voor een tv-kookprogramma. Want ze kan namelijk ook heel goed koken, want koken is eigenlijk gewoon toegepaste chemie. Na een tijdje zit half Amerika ‘s middags klaar om haar het programma te horen afsluiten met de spreuk: kinderen, ga de tafel dekken, want mama heeft een moment voor zichzelf nodig.

Zwaar thema

Lessen in chemie heeft een zwaar thema: de achterstelling van vrouwen, maar het wordt op een fijne, humorvolle manier uitgewerkt. Het ene moment maak je je boos over de behandeling die Katherine moet ondergaan en even later lach je om haar bijdehante dochtertje of de gedachtes van de hond (met wie je dus daadwerkelijk meeleeft!)Het resultaat is een boek waar je je prima mee kunt vermaken en waar je als je goed leest, genoeg kunt ontdekken.’

Cijfer: 8