Jacques Tange toont de eerste werken van zijn nieuwe initiatief.
Jacques Tange toont de eerste werken van zijn nieuwe initiatief. (Foto: Belinda Tange-Schulze)

Jacques Tange dropt zijn unieke, niet verwisselbare digitale kunstwerken

Algemeen

Jacques Tange heeft weer wat nieuws. Hij dropt digitale kunstwerken, die je wel op je computerscherm kunt zien, maar niet authentiek kunt kopiëren. En je kunt er de exclusieve eigenaar van worden. Ingewikkeld?

Door Kor Kegel

We gaan proberen het idee te doorgronden. Twee weken geleden maakte Jacques Tange trots bekend dat zijn eerste NFT-collectie live was. “Je kunt de collectie bekijken en aanschaffen op de NFT-marktplaats Foundation,” bazuinde hij rond. Jacques zou zijn NFT’s de komende weken in meerdere drops plaatsen, elke uitgave met een eigen thema. .

Eerst dit: wat is NFT?

De afkorting staat voor non-fungible token en dat betekent: niet verwisselbare activa. Het gaat hierbij om een uniek item, dat niet makkelijk geruild kan worden voor iets van dezelfde waarde. Het is namelijk moeilijk te taxeren wat de waarde van een NFT is. Denk aan familiestukken of kunstcollecties. De emotionele waarde ervan, die bovenop de ‘objectieve’ handelswaarde komt, laat zich niet eenvoudig vertalen in een afgerond bedrag. Hetzelfde geldt voor digitale verzamelobjecten zoals die van Jacques Tange.

Er zijn geen twee NFT’s gelijk. Er zijn meerdere NFT-marktplaatsen op het web en die waar Jacques op handelt, heet Foundation. Hier kun je een cryptoportemonnee aan koppelen. Met cryptomunten van Ethereum kun je een bod uitbrengen. Belinda en Jacques Tange willen je graag helpen met wat je moet doen om eigenaar van een unieke NFT-Tange te worden. Je koopt geen print, maar een unieke code. In deze code is vastgelegd wie de eigenaar is. De code zit in een blockchain. Het volstaat hier om duidelijk te maken dat de cryptografische code de sleutel is naar het kunstwerk.

Alternatief

De NFT is een ultramodern alternatief voor het traditionele kunstwerk. Hoe kwam de bekende Schiedamse kunstenaar Jacques Tange op het idee om op deze gloednieuwe trend in te haken? “Eigenlijk zijn we gewoon gevraagd,” zegt Belinda Tange-Schulze. “Al twee jaar geleden. Het heeft alleen best een poos geduurd, omdat er nog niet zoveel over bekend was en we ook niet precies wisten in wat voor vorm we het moesten gieten. Het is leuk om mee te doen met een nieuwe trend. We zijn maar gewoon begonnen. Best spannend.”

De eerste NFT-drop van Jacques Tange heette: ‘Crypto Bear Market’. De collectie vertegenwoordigt de voortdurend groeiende cryptomarkt en haar impact op de traditionele financiële wereld en de gevestigde bankwereld. In het eerste werk uit de collectie maak je kennis met de Bitcoin Bear, een gigantische knuffelbeer die maar één doel heeft: de markt op zijn kop zetten.

Het tweede werk in de collectie, ‘Bearing down on Wall Street’, laat de Bitcoin Bear in actie zien. De schaars geklede dames en decadente bankiers van Wall Street worden het slachtoffer van een eindeloos groeiende cryptomarkt. 

Begin deze maand dropte Jacques Tange zijn tweede collectie. Het bevat een bijzonder kunstwerk, ter plaatse gemaakt tijdens het crypto- en metaverse-event MET AMS op woensdag 15 juni jongstleden in Amsterdam. Jacques Tange liet zich inspireren door de input van bezoekers. Ze bepaalden samen wat er in dit Special Edition Piece werd opgenomen. Het ‘democratische’ kunstproject resulteerde in een kleurenspel vol details, van een zinkende Titanic tot een slinkse Pink Panther.

Het fysieke schilderij willen Jacques en Belinda doneren aan het Stedelijk Museum Schiedam. Hierdoor is het van de vrije markt gehaald en is de NFT-versie het enig overgeblevene voor privéaankoop.

Nieuwe galerie

Op zondag 4 september starten Jacques en Belinda aan de Lange Haven 70 een nieuwe galerie. Burgemeester Cor Lamers komt om 15.30 uur de eerste tentoonstelling openen. Er komt elke maand een nieuwe expositie met werk van verschillende kunstenaars. Deze keer zijn er schilderijen, keramiek en sieraden te zien en te koop. Iedereen is welkom.

Afbeelding
Gezondheidscoach geeft gratis workshops in Korenbeurs Algemeen 5 okt, 14:52
Afbeelding
Schiedamse judomedailles in Made Algemeen 5 okt, 14:23
Afbeelding
beLEEF Schiedam op de Nieuwbouwdag Schiedam Algemeen 5 okt, 12:34
Afbeelding
Het Schiedam van Kor Kegel: Coöperaties van duurzaamheid Column 5 okt, 10:10
Afbeelding
Beans & Machines zet werk Coffee Factory door Partnerbijdrage 5 okt, 09:32
Afbeelding
Historische Vereniging Schiedam krijgt bijzondere voorzittershamer Algemeen 5 okt, 08:13
Afbeelding
Finalestrijd tussen Schiedam en Vlaardingen Algemeen 4 okt, 16:38
Afbeelding
Geslaagde burendag in de Bilderdijkstraat en de Dirk van Wassenaarstraat Algemeen 4 okt, 16:00
Afbeelding
Mooie bruggen, lelijke naamborden video 4 okt, 14:39
Afbeelding
Kinderboekenweek: GI-GA-GROEN: Wie helpt de bibliotheek met de zieke geluksboom? Algemeen 4 okt, 12:34
Afbeelding
Open dag Seniorenvereniging Soos Blauwhuis Algemeen 4 okt, 10:10
Afbeelding
Herriewedstrijd levert geen winst op Algemeen 4 okt, 07:43
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Schiedam Algemeen 3 okt, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.