In Memoriam Mr. Bert Janssen: voortreffelijk jurist

Algemeen
Mr. H.C.M.M. Janssen tijdens een zeldzaam interview in 1974.
Mr. H.C.M.M. Janssen tijdens een zeldzaam interview in 1974. (Foto: Hans de Bakker)

De crematieplechtigheid heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden. Op vrijdag 5 augustus kwam mr. H.C.M.M. Janssen op 77-jarige leeftijd te overlijden na een langdurige periode van afnemende gezondheid. Hij woonde in verpleeghuis Schiewaegh aan de Nieuwe Damlaan. Kalm en vredig stierf hij in zijn stoel, laten zijn vrouw Els en familie weten.

Door Kor Kegel

Mr. Hubertus Christiaan Maria Mathias Janssen stond in Schiedam bekend als notaris, aamvankelijk lange tijd als kandidaat-notaris verbonden aan het kantoor van mr. Cor van der Valk aan de Parkweg 216. Hij was een voortreffelijk jurist, die op het standpunt stond dat als je iets gaat doen, je het zo goed mogelijk moet doen. Hij gaf daar zelf vorm aan. Velen herinneren zich zijn perfecte volzinnen. Hij woog elk woord en kon dat zeer snel. Het kwam hem ook in andere functies van pas. In 1973 leidde hij voor het CDA in Schiedam de onderhandelingen met de PvdA over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders. Getalsmatig had het CDA recht op twee wethouders, maar de PvdA vond dat mr. Janssen overvroeg en het CDA viel buiten de boot.

Landelijk moest het CDA toen nog vorm krijgen. In Schiedam liepen de confessionelen voor de troepen uit. Bert Janssen was daar overtuigd voorstander van. Bert, zo noemden alleen familie, vrienden en partijgenoten hem. Zelfs in de overlijdensadvertentie stond: mr. H.C.M.M. Janssen. Ook voor de lokale kunstwereld is Bert Janssen van betekenis geweest. Van 2002 tot 2009 was hij bestuurslid van Stichting KunstWerkt Schiedam en hielp hij het kunstenaarscollectief door soms moeilijke jaren heen. Hij was hiervoor gevraagd door oud-wethouder Chris Zijdeveld.

Bert Janssen werd op vrijdag 22 september 1944 geboren in het oudste boerendorp van Nederland, het Limburgse Elsloo. Aan de universiteit in Nijmegen studeerde hij af. Hij kwam in Rijswijk te wonen en werd daar lid van het afdelingsbestuur van de Katholieke Volkspartij (KVP). Al snel kwam hij in het kringbestuur van de KVP in Zuid-Holland. In 1971 kocht hij een villa aan de Laan van Spaland in Schiedam-Kethel, waar hij eerst in het notariaat ging werken en in het voorjaar van 1973 met zijn vrouw Els en dochter Yoka ook ging wonen. Eenmaal in Schiedam kwam hij ook in de Rijnmondcentrale van de KVP. Hij werd de eerste voorzitter van het CDA-Schiedam.