Dit is een fragment van een tekening van Jan Schmiermann uit 1946: 'Liduina beschermt Schiedam tegen de Duitse bommen.'
Dit is een fragment van een tekening van Jan Schmiermann uit 1946: 'Liduina beschermt Schiedam tegen de Duitse bommen.' (Foto: Heilig Hartkerk)

Bisdom verdeelt boedel H. Hartkerk

Algemeen

Roger Pluijm werd gebeld. “U verzamelt toch alles van Liduina en de Frankelandsekerk? Wij hebben voor u een grote Liduina-prent van Jan Schmiermann uit 1946.”

Door Kor Kegel

Roger Pluijm reageerde helemaal opgetogen. Het was Paul van den Burgh die hem namens de Heilig Hartkerk belde. Deze liet weten dat het bisdom Rotterdam de kerk in 2019 had laten inventariseren in samenwerking met het Catharijne Convent Utrecht. Alle objecten kregen een bestemming toegewezen. De kerk zou immers aan de eredienst worden onttrokken.

Het tabernakel, goud en zilver en liturgisch vaatwerk werden bestemd voor de Liduina Basiliek in Schiedam. De glasgebrande kruiswegstaties gaan naar de te herbouwen (afgebrande) kerk van Hoogmade, maar ze zijn nu eerst bij een glazenier ter restauratie. De twee Liduina-wandtableaus van de zijaltaren gaan naar de kerk van Paschalis Baylon in Den Haag. Er gaan ook zaken naar de afgebrande en herbouwde Urbanuskerk van Bovenkerk-Amstelveen.

Ook gaat er een en ander naar de Marthakerk aan de Hoefkade in Den Haag. Daar werkte ooit Paul Vismans, die later pastoor werd van de Singelkerk in Schiedam en na de verheffing van de kerk tot basiliek er de eerste rector van werd.

Het kerkorgel gaat naar Krakau. Er zijn ook zaken, waarvoor geen bestemming kon worden gevonden. Het grote Christuskruis is voorlopig opgeslagen. Mogelijk krijgen de recent gebrandschilderde Liduina- en Mariaramen van Henk van Kooy een plek in De Wilgenburg achter de basiliek. De twee kapellen waar ze zich bevonden krijgen bij de verbouwing van de kerk tot woonruimte een functie als stiltecentrum. Het Liduina-reliëf van de gebroeders Henderickx in de kerkmuur blijft daar waarschijnlijk. En dan was er nog de lithografie die Jan Schmiermann een jaar na de Tweede Wereldoorlog van de Schiedamse heilige Liduina maakte, ‘Liduina beschermt Schiedam tegen Duitse bommen, 14 mei 1940’. Het Gemeentearchief Schiedam en de Historische Vereniging Schiedam hadden zulke afbeeldingen al en de vrijwilligers van de Heilig Hartkerk dachten aan de verwoede verzamelaar Roger Pluijm. Deze had altijd ook bewonderend gekeken naar een tekening van de Frankelandsekerk in de hal van de pastorie aan de Lekstraat. Die tekening is door het bisdom aan de basiliek geschonken. Roger Pluijm is zeer verguld met zijn prent.

Afbeelding
Green Friday bij Theater aan de Schie Algemeen 24 nov, 14:05
Afbeelding
Forse stijging aantal e-step boetes in Zuid-Holland Algemeen 24 nov, 12:16
Afbeelding
Meerdere kogelhulzen aangetroffen na schietincident in woonwijk Update 23 nov, 21:32
Afbeelding
Schiedam heeft eerste BABS-duo: ‘Ik geloof absoluut in de liefde, en ook daadwerkelijk in het huwelijk’ Algemeen 23 nov, 12:34
Afbeelding
Laat jij publieksmolen De Walvisch weer draaien? Algemeen 23 nov, 12:34
Afbeelding
Kerstmarkt Schiedam en Dickens Festijn 2022 Algemeen 23 nov, 10:14
Afbeelding
‘Door met elkaar om tafel te zitten kom je op nieuwe ideeën’ Algemeen 22 nov, 15:12
Afbeelding
Haal de natuur in huis met kerst en ga voor een echte dennenboom of spar Partnerbijdrage 22 nov, 13:52
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Mario Krabbendam gaat SVV leiden Sport 21 nov, 14:23
Afbeelding
DWS pakt Feyenoord Handbal aan Sport 21 nov, 12:34
Afbeelding
WINNEN! Doe mee met de WK-QUIZ, scoor en win! Winactie 21 nov, 10:38
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Schiedam Algemeen 21 nov, 10:23