Bisdom verdeelt boedel H. Hartkerk

Algemeen
Dit is een fragment van een tekening van Jan Schmiermann uit 1946: 'Liduina beschermt Schiedam tegen de Duitse bommen.'
Dit is een fragment van een tekening van Jan Schmiermann uit 1946: 'Liduina beschermt Schiedam tegen de Duitse bommen.' (Foto: Heilig Hartkerk)

Roger Pluijm werd gebeld. “U verzamelt toch alles van Liduina en de Frankelandsekerk? Wij hebben voor u een grote Liduina-prent van Jan Schmiermann uit 1946.”

Door Kor Kegel

Roger Pluijm reageerde helemaal opgetogen. Het was Paul van den Burgh die hem namens de Heilig Hartkerk belde. Deze liet weten dat het bisdom Rotterdam de kerk in 2019 had laten inventariseren in samenwerking met het Catharijne Convent Utrecht. Alle objecten kregen een bestemming toegewezen. De kerk zou immers aan de eredienst worden onttrokken.

Het tabernakel, goud en zilver en liturgisch vaatwerk werden bestemd voor de Liduina Basiliek in Schiedam. De glasgebrande kruiswegstaties gaan naar de te herbouwen (afgebrande) kerk van Hoogmade, maar ze zijn nu eerst bij een glazenier ter restauratie. De twee Liduina-wandtableaus van de zijaltaren gaan naar de kerk van Paschalis Baylon in Den Haag. Er gaan ook zaken naar de afgebrande en herbouwde Urbanuskerk van Bovenkerk-Amstelveen.

Ook gaat er een en ander naar de Marthakerk aan de Hoefkade in Den Haag. Daar werkte ooit Paul Vismans, die later pastoor werd van de Singelkerk in Schiedam en na de verheffing van de kerk tot basiliek er de eerste rector van werd.

Het kerkorgel gaat naar Krakau. Er zijn ook zaken, waarvoor geen bestemming kon worden gevonden. Het grote Christuskruis is voorlopig opgeslagen. Mogelijk krijgen de recent gebrandschilderde Liduina- en Mariaramen van Henk van Kooy een plek in De Wilgenburg achter de basiliek. De twee kapellen waar ze zich bevonden krijgen bij de verbouwing van de kerk tot woonruimte een functie als stiltecentrum. Het Liduina-reliëf van de gebroeders Henderickx in de kerkmuur blijft daar waarschijnlijk. En dan was er nog de lithografie die Jan Schmiermann een jaar na de Tweede Wereldoorlog van de Schiedamse heilige Liduina maakte, ‘Liduina beschermt Schiedam tegen Duitse bommen, 14 mei 1940’. Het Gemeentearchief Schiedam en de Historische Vereniging Schiedam hadden zulke afbeeldingen al en de vrijwilligers van de Heilig Hartkerk dachten aan de verwoede verzamelaar Roger Pluijm. Deze had altijd ook bewonderend gekeken naar een tekening van de Frankelandsekerk in de hal van de pastorie aan de Lekstraat. Die tekening is door het bisdom aan de basiliek geschonken. Roger Pluijm is zeer verguld met zijn prent.