Afbeelding
(Foto: )

Column: Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: Overal zie ik afval

Algemeen

Wanneer ik rondkijk in Schiedam, valt het mij op, dat op steeds meer plaatsen afval geplaatst (gedumpt) wordt. Volgens mij is het normaal dat je afval ín de afvalcontainers plaatst en niet ernaast. Maar als ik rondkijk in sommige wijken, dan liggen daar complete inboedels naast de containers, ook zie ik regelmatig grote matrassen liggen. Mijn eerste gedachte is dan ook: hebben die mensen geen fatsoen? Zoiets doe je toch niet? Maar nee het gebeurt met de regelmaat van de klok.
Toen ik laatst nieuwe matrassen nodig had, was mijn eerste gedachte: ik ga ze alleen maar kopen, als de oude gelijk worden meegenomen. Maar gelukkig geeft onze lokale middenstand deze service, dus was dat geen probleem. Bij de levering komt het toch ter sprake en hij verteld dat er soms bij levering in een flatgebouw daar matrassen liggen en omdat zij in een bedrijfswagen rijden hiervoor worden aangekeken, het moet toch niet gekker worden denk ik dan.
Zelf mag ik van mijn man niet met mijn scootmobiel het afval, wat wij altijd keurig scheiden, naar de afvalcontainer brengen, omdat daar veel kapot glas ligt en hij echt geen zin heeft in lekke banden.
Soms word ik daar een beetje boos om, want ik heb er een pesthekel aan dat ik afhankelijk ben van anderen, wil alles zelf doen, maar meestal heeft hij jammer genoeg, gelijk.
Als ik dan lees dat bewoners om de afvalcontainers een tuintje gaan aanleggen vind ik dat een prachtig gebaar, maar bedenk mij gelijk: hoe lang blijft dit mooi?
Toen ik tijdens mijn werkzame leven een bezoek aan Singapore mocht brengen, was mijn grootste angst dat de douane kauwgom in mijn bagage zou vinden, omdat de straffen hierop, echt niet mals waren, want tijdens het stijgen en landen van het vliegtuig is de manier om geen last te krijgen van je oren, kauwgom. Maar na de landing wist ik niet hoe snel ik van die kauwgom af moest.
Maar het resultaat van deze strenge aanpak is wel een brandschone stad, waar je van de grond kon eten, zo schoon was het. Moet je hier eens mee komen, alle toezicht op vuil is gewoon wegbezuinigd. Ook in mijn buurt wordt er geregeld vuil gedumpt. Vroeger kreeg je van Woonplus eerst een gele kaart als je een rotzooitje van je tuin en woning maakte, daarna kreeg je een rode kaart en zorgde Woonplus dat het gedáán werd en kreeg je de rekening hiervoor gepresenteerd.
Maar nu, als je een zooitje ervan maakt en mensen klagen hierover bijvoorbeeld door de Beter Buiten App, dan komt in het gunstigste geval Handhaving een praatje maken en mag Irado de rotzooi opruimen en worden er zelfs geen waarschuwingen uitgedeeld. Als deze methode gehandhaafd blijft, ben ik bang dat het steeds erger wordt. Echt optreden tegen overlast is echt de enige oplossing, dus blijf ik maar hopen op betere (schone) tijden.

Joke Ballijns

Afbeelding
Laat jij publieksmolen De Walvisch weer draaien? Algemeen 23 nov, 12:34
Afbeelding
Kerstmarkt Schiedam en Dickens Festijn 2022 Algemeen 23 nov, 10:14
Afbeelding
‘Door met elkaar om tafel te zitten kom je op nieuwe ideeën’ Algemeen 22 nov, 15:12
Afbeelding
Haal de natuur in huis met kerst en ga voor een echte dennenboom of spar Partnerbijdrage 22 nov, 13:52
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Mario Krabbendam gaat SVV leiden Sport 21 nov, 14:23
Afbeelding
DWS pakt Feyenoord Handbal aan Sport 21 nov, 12:34
Afbeelding
WINNEN! Doe mee met de WK-QUIZ, scoor en win! Winactie 21 nov, 10:38
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Schiedam Algemeen 21 nov, 10:23
Afbeelding
Gestrest HBSS grijpt naast periode Sport 21 nov, 09:38
Afbeelding
Oranje en het WK: zo deed Nederland het de afgelopen jaren op het WK VIDEO 20 nov, 12:41
Afbeelding
Lichtprojecties op Schiedamse gebouwen vertellen historische verhalen Algemeen 20 nov, 12:34
Afbeelding
Wat is Kerst? Waarom vieren we het op 25 en 26 december? Zo zit het Algemeen 20 nov, 07:45