Elisabeth Hetherington en David Mackor werken samen onder de naam Duo Serenissima.
Elisabeth Hetherington en David Mackor werken samen onder de naam Duo Serenissima. (Foto: PR)

Concert: liederen uit late Renaissance

Algemeen

‘Het ultieme concert voor de donkere dagen voor kerst: adembenemend mooie liederen uit de late Renaissance, uitgevoerd door aanstormende toptalenten van de oude muziek: Elisabeth Hetherington en David Mackor, samenwerkend onder de naam Duo Serenissima’.

In 2020 won de Canadese sopraan Elisabeth Hetherington, sinds 2016 in Nederland wonend, de Dutch Classical Talent Award. Een terechte onderscheiding voor deze fantastische sopraan: een aanstormend talent van ongekende klasse met een nu al indrukwekkend cv.

Hoewel ze niet kieskeurig is in haar repertoirekeuze, lijkt haar stem wel gemáákt voor de historische liedkunst. De puurheid van de klank gedijt optimaal bij de begeleiding door David Mackor met wie zij Duo Serenissima heeft opgericht. Deze musicus, die na eerst zijn bachelor elektrische gitaar te hebben behaald, vervolgens de klassieke gitaar ontdekte, maar uiteindelijk koos voor de luit en andere historische snaarinstrumenten, is een van de nieuwe smaakmakers in de oude muziek: zijn naam is inmiddels een begrip.

Cantare e Sonare

In het programma Cantare e Sonare komen diverse componisten aan bod maar draait het vooral om twee onbetwiste meesters van de liedkunst in de late Renaissance: John Dowland (1563-1626) en Jacques Arcadelt (1507-1568).

Arcadelt was van grote invloed op de ontwikkeling van de vroege madrigaalkunst, en het was door zijn talrijke publicaties – meer dan die van enige andere componist – dat het madrigaal ook buiten Italië bekendheid kreeg. Zijn werk was zo populair dat het tot ver in de 17e eeuw werd herdrukt, en zo bekend dat in het beroemde schilderij De luitspeler van Caravaggio (ca. 1595) een jongen is afgebeeld met een kopie van Arcadelts beroemde lied Il bianco e dolce cigno.

Schurende akkoorden, vreemde, prachtige melodieën die rechtstreeks uit de woorden lijken op te stijgen en in zijn latere werk invloeden uit de vroege Italiaanse Barok, maakten John Dowland tot een onvergelijkbare componist. Hij schreef tijdloze, melancholieke liederen die in hun emotionele intensiteit door geen enkele componist uit die tijd geëvenaard konden worden. Het programma van vanavond bevat liederen uit al zijn publicaties en verbindt zijn melancholische meesterwerken met de eenvoudiger strofische juwelen uit zijn boeken Songs and Aires.

Wanneer: vrijdag 16 december, 20.15 uur. Toegang € 25,-. Locatie: ‘t Huis te Poort, Dam 28-30, Schiedam. www.thuistepoort.nl. Informatie en reserveren: stuur een mail naar Ad van der Kouwe: advanderkouwe@gmail.com onder vermelding van de concertdatum en het aantal kaarten. Hierna ontvangt men een bevestiging. Betalen kan per bank (het rekeningnummer staat in de bevestiging) of eventueel contant voor aanvang van het concert.

Afbeelding
Agenda voor Schiedam Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Provincies: maak van geschenkwoningen Watersnoodramp een rijksmonument Algemeen 1 feb, 20:31
Afbeelding
Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: 'Waar blijft de tijd?' Algemeen 1 feb, 16:16
Afbeelding
Scouting Taizé wint nachtelijke winterhike Algemeen 1 feb, 14:23
Afbeelding
Ontdek geheime steegjes in het Schiedamse huis voor muziekfotografie in de kunstweek Algemeen 1 feb, 12:34
Afbeelding
Ruud van der Pol en Jan Boumans: 'Wie komt de denktank Noordrand2025 versterken?' Algemeen 1 feb, 10:10
Afbeelding
Filmische dreampop van HAEVN komt in extra intieme setting naar Schiedam Algemeen 31 jan, 14:23
Afbeelding
Leven in de Rotterdamse haven centraal in Natuurcafé Algemeen 31 jan, 13:08
Afbeelding
Luke Verburg naar WK veldrijden Sport 31 jan, 07:08
Afbeelding
PPSC blijft meedoen voor de prijzen Sport 30 jan, 14:23
Afbeelding
Zeven Schiedamse judoka's naar NK Sport 30 jan, 13:13
Afbeelding
Schiedam: Sport in het kort Sport 30 jan, 12:34
Afbeelding
Het International Dutch Distillers Festival Schiedam nog groter dan vorig jaar Algemeen 30 jan, 11:50