Nieuwe vogelkijkwand aan Poldervaart

Algemeen
De oude vogelkijkwand wordt vervangen.
De oude vogelkijkwand wordt vervangen. (Foto: PR)

De vogelkijkwand bij de Poldervaart in Schiedam is in 2018 op initiatief van Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV) gebouwd om verstoring van de nestelende ijsvogels daar te voorkomen.

Belangstellenden stonden er regelmatig volledig in het zicht van de ijsvogels pal aan de waterkant. Dit gaf veel verstoring voor de vogels en had gevolgen voor het broeden. Na de bouw van de wilgentenen kijkwand door de leden van de Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV) bij de Poldervaart heeft de ijsvogel er de afgelopen jaren daardoor ongestoord kunnen broeden. In 2022 zijn zelfs drie legsels van de ijsvogel groot gebracht. Inmiddels verkeert de wilgentenen kijkwand in zeer slechte staat, ondanks een eerdere renovatie van de wand. De kijkgaten zijn vergroot, takken verwijderd en weggerot. Met een zaag zijn zelfs takken verwijderd.
Om te voorkomen dat de ijsvogels in het nieuwe seizoen niet meer tot broeden komen, is plaatsing van een nieuwe toekomstbestendige vogelkijkwand noodzakelijk. Een nieuwe kijkwand is niet alleen goed voor de ijsvogels maar ook voor vogelaars, fotografen en passanten. In de regio is het echt een trekpleister geworden. De Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV) heeft via een projectgroep het voortouw genomen om een nieuwe vogelkijkwand te realiseren. Vogelbescherming heeft subsidie toegekend. Eind februari wordt de nieuwe en duurzame vogelkijkwand geplaatst die het hopelijk langer volhoud dan zijn voorganger.