Vers Schiedams talent brengt eerste single uit

Algemeen
V.l.n.r.: Jamie, Jim, Justin en Joshua, samen de 'frisse, jonge rockband Apollo's Fortress uit Schiedam'.
V.l.n.r.: Jamie, Jim, Justin en Joshua, samen de 'frisse, jonge rockband Apollo's Fortress uit Schiedam'. (Foto: Els Neijts )

Hun voornamen beginnen, álle vier, met een J, hun respectievelijke achternamen met een S, en de samenwerking is eigenlijk ontstaan doordat ze -eerst nog nietsvermoedend- tegenover elkaar bleken te wonen in Woudhoek. Jamie, Jim, Justin en Joshua brachten als de band Apollo’s Fortress op 11 maart hun eerste single To irritate uit.

Els Neijts

De mannen De Schiedamse vier J’s noemen mag wel, maar is bij nader inzien een té flauw geintje. Want van enige overeenkomst met het ooit roemruchte trio uit Volendam blijkt totaal geen sprake.

Frisse rockband

De muzikale belangstelling van Justin(19), Josha(19), Jamie(17) en Jim(20) gaat uit naar (pop)rock, in vrijwel alle varianten. De breed uiteenlopende interesses bundelen zich in Apollo’s Fortress: ‘een vierkoppige jonge frisse rockband uit Schiedam’ die uit alle rock- en ander aanbod een eigen geluid wil destilleren. 

Eigenlijk berust het ontstaan van Apollo’s Fortress op toeval, héél veel toeval. Justin en Jamie zijn broers, maar toen Jamie op een avond de beurt had om de hond uit te laten, hoorde hij een bekend geluid. Die avond viel het kwartje: een akoestisch drumstel! Van Joshua, zo bleek. “Grappig”, herinnert Jamie zich. “En zo dichtbij ook nog. Als ik vanuit mijn eigen huis naar de overkant keek, kon ik Joshua’s raam zien. Uiteindelijk bleken we alle vier binnen een straal van 2 kilometer van elkaar in Woudhoek te wonen.” Voor veel scholieren hoort een bijbaantje bij het leven. Ook voor Jamie en Joshua, die elkaar bij de Dirk weer tegen het lijf liepen. Jamie:” Ik solliciteerde bij het brood maar die vacature was al vergeven, dus werd het een andere afdeling. Daar was Joshua. Na anderhalf jaar zijn we samen doorgeschoven naar La Cubanita en leerden we Jim kennen.”

Nirvana op zondag  

De vader van Jamie en Justin, Dennis, hielp de band op poten. Justin:” Nee, dat vinden we totaal niet opdringerig of bemoeizuchtig. Onze vader is pas 42 en zit zelf in de band Feral Grounds. Hij geeft ons net de zetjes die we nodig hebben. Hij is ook onze chauffeur én eenmans technische dienst!” Jamie:” Door hem luisterden we toen we 6 en 8 waren ‘s zondagsochtends om half zes al naar Nirvana. Dan riep onze moeder ‘Moet dat zo vroeg?’ Waarop onze vader dan steevast, hartgrondig ‘YES’ antwoordde.” 

Spraakwaterval Justin blijkt niet voor niets de spreekbuis van Apollo’s Fortress, hij schrijft vrijwel alle teksten van de band. “Sinds ik de gitaar heb gepakt ben ik ook liedjes gaan schrijven, waarbij ik sterk leun op grungy tinten zoals van Alice in Chains, Nirvana en Soundgarden, maar ik hou ook van moderne bluesrock.”

Metronoom en baslijnen

Drummer Jamie noemt zichzelf de metronoom van de band en is qua muzieksmaak een ‘alleseter’. “Van Slipknot tot John Mayer. Ik luister eigenlijk alles.” Joshua benadrukt dat hij bepaald ‘niet het type is dat zachtjes zijn gitaar streelt’. “Toen ik jonger was luisterde ik vooral naar (post)punk, rock en grunge artiesten, zoals Sugar, the Foo Fighters en the Smashing Pumpkins. Daar heb ik mijn eigen manier van spelen uit geknutseld.” Jim draagt graag bandshirts van zijn voorbeelden. Vandaag prijkt er een Guns N’ Roses-embleem op zijn jack. “Ik hoop coole basslines in te brengen die vooral geïnspireerd zijn op metal. Bands als Avenged Sevenfold en Nekrogoblikon inspireren míj het meest. Maar ook alles van Heilung, en black metalbands als Mayhem. Zelfs de grappige raps van Afroman en de country van Billy Stings.”

Luister To irritate op de streamingsdiensten