Eerste Schiedamse VerkeersveiligheidsBox voor Woonerven

Algemeen
Wethouder Frans Hamerslag, bewoner Eugene Dumoulin en zijn dochter Julie in het midden, omringd door buurtbewoners.
Wethouder Frans Hamerslag, bewoner Eugene Dumoulin en zijn dochter Julie in het midden, omringd door buurtbewoners. (Foto: Jan van der Ploeg)

In Schiedam zijn veel straten ingericht als woonerf. Daar mogen voetgangers overal lopen en kinderen overal spelen. Auto’s mogen er maximaal 15 km/uur rijden. Helaas houdt niet iedereen zich daaraan.

Samen met bewoners wil de gemeente ervoor zorgen dat woonerven zo verkeersveilig mogelijk worden. Daarom is de VerkeersveiligheidsBox voor woonerven ontwikkeld. Op woensdag 22 maart overhandigde wethouder Frans Hamerslag de eerste Schiedamse VerkeersveiligheidsBox aan bewoners van Kethel-Oost. De box bevat allerlei middelen om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid op woonerven, zoals flyers, posters, kliko-stickers, hesjes, stoepkrijt en fietsbellen. Schiedam is de eerste gemeente in Nederland die een VerkeersveiligheidsBox inzet die speciaal is bedoeld voor woonerven.

Nul slachtoffers

De box is beschikbaar voor mensen die wonen aan een woonerf en die zich willen inzetten voor een verkeersveiliger buurt. Wie in zijn of haar eigen buurt aan de slag wil met de VerkeersveiligheidsBox, kan er één aanvragen door een e-mail te sturen naar verkeersveiligheid@schiedam.nl. De Schiedamse Verkeersveiligheidsbox maakt deel uit van de Mobiliteitsvisie van de gemeente en de aanpak ‘Maak een Punt van Nul Verkeersslachtoffers’ van de Provincie Zuid-Holland.

15 kilometer per uur

Een woonerf is een bijzondere straat, waar voetgangers overal mogen lopen en kinderen overal mogen spelen. Op een woonerf komen geen voetpaden voor. Bestuurders zijn op het woonerf te gast. Zij mogen niet harder rijden dan 15 km/uur en mogen alleen parkeren in vakken aangeduid met een ‘P’. Toch gebeurt het dat bestuurders op het woonerf niet goed op voetgangers letten, te snel rijden en hinderlijk buiten de vakken parkeren. Je niet aan deze regels houden is levensgevaarlijk.