Belofte aan Nieuwland en Oost: de leefbaarheid komt op stedelijk niveau

Nieuws
Stuurgroep Stadspartners is breed samengesteld en dat heeft er alles mee te maken dat de wijken Oost en Nieuwland van alle kanten gesteund moeten worden.
Stuurgroep Stadspartners is breed samengesteld en dat heeft er alles mee te maken dat de wijken Oost en Nieuwland van alle kanten gesteund moeten worden. (Foto: Look J. Boden)

Het begint met een belofte aan de twee achterstandswijken van Schiedam: “Wij zetten ons in om ervoor te zorgen dat Nieuwland en Oost wijken worden waar het goed verblijven is, waar iedereen goed onderwijs krijgt met de zekerheid op een baan en waar veel aandacht is voor een gezonde leefstijl.”

Door Kor Kegel

Het mag geen loze belofte zijn, maar er is wel een lange adem voor nodig. Stuurgroep Stadspartners spreekt de ambitie uit het in 2042 voor elkaar te hebben gekregen. Vorig jaar was de aftrap, maar een week geleden werd een uitvoeringsprogramma vastgesteld voor de aanvangsperiode van 2023 tot 2026. Het is een concretisering van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid Schiedam-Nieuwland en -Oost, een programma dat net zo groot opgezet is als het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid.

Bont gezelschap

De vaststelling vond plaats in de Albardastraat, al zestig jaar een broedplaats voor wijkgericht werken. De Stadspartners waren te gast bij het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond. Het is een bont gezelschap. Uiteraard is de gemeente Schiedam er stevig in vertegenwoordigd, maar het Openbaar Ministerie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) hebben er ook zitting in, evenals de politie, Stroomopwaarts en Woonplus. Het gaat niet alleen om werkgelegenheid, veiligheid en volkshuisvesting. Tot de Stadspartners behoren ook het Stedelijk Museum Schiedam, Bibliotheek Schiedam, DSW Zorgverzekeraar, Facilicom, Heijmans Vastgoed, Lentiz LIFE College en Stichting Primo.

Kwetsbaar gebied

Schiedam-Nieuwland en -Oost vormen samen een door het ministerie van BZK aangewezen kwetsbaar gebied, waar een integrale gebiedsaanpak voor leefbaarheid en veiligheid nodig is. Stuurgroep Stadspartners stelde in juli 2022 dat in twintig jaar tijd de leefbaarheid in Nieuwland en Oost op het gemiddelde van Schiedam moet zijn. Voorafgaande aan concrete maatregelen moet wel goed in kaart worden gebracht wat er allemaal nodig is. De Stadspartners zijn zich zeer bewust dat ze zich met geld en inzet aan een langjarig programma verbinden.

Eerste exemplaar

Het eerste exemplaar van het uitvoeringsprogramma werd vorige week uitgereikt aan scheidend burgemeester Cor Lamers, nadat stadsdichter Jarle Lourens een op het onderwerp toegesneden gedicht had voorgedragen, ‘Mijn geliefde wijk’. Programmadirecteur Stef Fleischeuer heeft onder andere ervaring opgedaan met de stedelijke ontwikkeling en economie van de stad Utrecht. Hij regisseert de verbeteringen in Nieuwland en Oost.

De doelstellingen zijn duidelijk. Beide wijken moeten een beter woningbestand krijgen. De bewoners moeten zich veiliger gaan voelen, meer bewoners beheersen de Nederlandse taal goed en kunnen gemakkelijker rondkomen, omdat ze werk kunnen vinden. Ze voelen zich veiliger, hebben een gezonde leefstijl en voelen zich meer betrokken bij hun woonomgeving. 

Hoe gaan de Stadspartners het aanpakken? “Voor de samenwerking met de bewoners is het nodig dat zij vertrouwen hebben in het programma. Dat vertrouwen moet worden opgebouwd. Dat gaan we doen door te luisteren, bewoners te laten weten wat er gaat gebeuren en met elkaar de uitvoering van activiteiten te bespreken. We doen wat we met de bewoners afspreken,” belooft het programma. Daarbij wordt terdege rekening gehouden met de perspectieven die de bewoners zelf hebben, niet alleen de actieve wijkbewoners, maar ook met de zwijgende meerderheid.

De doelstellingen voor de komende twintig jaar zijn niet in steen gebeiteld. Er zal steeds bijsturing nodig zijn. Wat er allemaal bij komt kijken, dat is een apart artikel waard.